Genov HORES: Nismo tražili da bakšiš bude obavezan, nego da se ne oporezuje 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

„Predlog ugostitelja u vezi bakšiša nije da on bude obavezan, već da se omogući ostavljanje napojnice platnom karticom. Ideja je da država dozvoli do 10 odsto prometa da bude neoporezovano“, kaže za Danas Georgi Genov, direktor Poslovnog udruženja hotelijera i restoratera Srbije (HORES).

Prema njegovim rečima, napojnica ne može da bude obavezna, jer onda nije napojnica.

„Sada se napojnica tretira kao usluga, ali ona to nije. To je čast za konobara ili neko drugo osoblje zato što ste zadovoljni pruženom uslugom. Svi pričaju o tome da li bakšiši reba da bude obavezan ili ne, ali to uopšte nije nikada bila naša inicijativa“, objašnjava Genov dodajući da su i ranijih godina imali inicijative da se dozvoli višak u kasi kod ugostitelja upravo zbog bakšiša.

Sada je razlog druge prirode. Veliki deo plaćanja uostiteljskih usluga, prema rečima Genova više i od 80 odsto, danas se obavlja karticama.

„Tada konobari ostaju bez napojnice iako bi možda neko i želeo da ih časti, a nema keša. To je posebno izraženo kod stranaca koji sve plaćaju karticama. Osim toga u njihovoj kulturi je da ostave bakšiš i čudno im je kada im konobar kaže da ne moraju da ostave. Posebno Amerikancima kod kojih je bakšiš obavezan, a ostavljaju i po 20 odsto računa“, kaže Genov dodajući da na taj način veliki novac turista ne bude potrošen kod nas, a konobari ostanu bez zarade koju su zaslužili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari