Geoks definitivno zatvara fabriku, bez posla 1.200 radnika 1 foto Vojkan Ristić

Posle pet godina rada kompanija Geoks (Geox) zatvara fabriku obuće u Vranju, a bez posla ostaje 1.200 ljudi, potvrdili su za Danas doskorašnji radnici u ovoj italijanskoj firmi.

– Definitivno su nam danas poslodavci saopštili da se fabrika zatvara i da se mašine pakuju – kaže za naš list jedan od radnika koji je pet godina proveo u Geoksu, navodeći da će „narednih dana biti više informacija“. On kaže da je odluku o definitivnom odlasku Italijana iz Vranja „znala i premijerka Brnabić, ali nije bila spremna da svoju posetu jugu Srbije obeleži tom katastrofalnom vešću“.

I drugi radnici s kojima smo stupili u kontakt, potvrdili su činjenicu da se fabrika definitivno zatvara. Isti izvori za naš list prenose i informacije iz krugova bliskih menadžmentu fabrike da Geoks neće mašinski park iz Vranja seliti u Albaniju, a moglo se čuti i to da turska kompanija Teklas koja posluje u Vladičinom Hanu „nije zainteresovana za preuzimanje fabričke hale u Industriskoj zoni Bunuševac koja će do daljnjeg ostati prazna jer je u vlasništvu Italijana.“

Na odlazak jedinog stranog investitora iz centralne opštine Pčinjskog okruga ukazalo je i to da je juče ujutru zatvorena i autlet prodavnica u centru Vranja, gde su prethodnih dana vladale velike gužve jer su po ceni od dve do pet hiljada dinara prodavani modeli muške i ženske obuće i patika koje inače u redovnoj prodaji koštaju od 80 do 120 evra.

Kompanija Geoks svoju fabriku u Vranju otvorila je u zimu 2015. godine u prisustvu tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića. Vlada Srbije je subvencionisala italijansku kompaniju sa po 9.000 evra po svakom radniku, a na zahtev Geoksa država je odobravala dodatna finansijska sredstva, pa gruba računica govori da je građane Srbije ovaj eksperiment koštao između 12 i 14 miliona evra.

Za to vreme radnici zapošljeni u ovoj fabrici, od kojih je većina sa ne malim iskustvom u radu u obućarskoj industriji, bili su izloženi nehumanim uslovima rada, neplaćanjem prekovremenog rada, kao i zaradama koje su bile između 35.000 i 40.000 dinara.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

33 reagovanja na “Geoks definitivno zatvara fabriku, bez posla 1.200 radnika”

  1. Namirisali da se srpskom Bogu Sunca bliži kraj, sledeći je Leoni, pa Jura, pa Aptiv, pa onaj Šubert iz Kruševca, pa Lir, itd, itd … Svi oni kojima je ovaj lud i bolestan čovek davao NAŠE PARE, će otići bez pozdrava. A lepo je mogao da da sve te silne subvencije domaćim preduzetnicima i da budemo kao Švajcarska. Ali, lopov zna kako treba. Užas, užas, užas !!

  2. Od subvencija stranim investitorima bolja je pljačkaška privatizacija. Odmah svi na biro, a ne da se muče radeći 5 celih godina.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.