Geopolitičke tenzije oborile svetske berze 1Foto: FI/ Filippo Vicarelli

Najozbiljnije tenzije na relaciji SAD-Severna Koreja otkada je Tramp zauzeo predsedničku poziciju u Beloj kući, donele su veliki pritisak na globalno tržište akcija.

Uprkos solidnom nastavku sezone objave korporativnih rezultata, Vol strut je zabeležio oštar pad, dok je indeks volatilnosti dostigao najviši nivo još od predsedničkih izbora u Americi. Za sada verbalni sukob američkih i severnokorejskih najviših zvaničnika dostigao je protekle sedmice alarmantne razmere. Na Trampove oštre poruke, severnokorejske vlasti su odgovorili pripremljenim planom za napad na američku vojnu bazu, što je unelo veliki nemir na tržištima akcija. Tradicionalno sigurna utočišta dobila su na vrednosti, a zlato je protekle sedmice bilo glavni dobitnik ovih previranja, zabeleživši najveći sedmični skok u četiri meseca. U petak su tržišta prekinula trodnevne velike gubitke, ali su svi glavni svetski indeksi nedelju okončali duboko u negativnoj teritoriji. Ključni američki berzanski indeksi pretrpeli su korekcije u rasponu od 1,1 do 1,5 odsto, dok su evropske berze registrovale još intezivniji negativni trend. Britanski FTSE i francuski CAC spustili su se 2,7 odsto, dok je nemački DAX oslabio dodatnih 2,3 odsto, ali je nedelju ipak priveo kraju iznad psihološke granice od 12.000 poena.

Ozbiljne geopolitičke trzavice skrenule su pažnju ulagača sa ponašanja ključnih svetskih centralnih banaka, koje su u proteklom periodu bile glavna pretnja za prekid uzlaznog trenda na tržištu akcija. Ultra labava monetarna politika Feda, Evropske centralne banke (ECB) i centralne banke Japana, u velikoj meri je doprinela neprekidnom rastu tržišta akcija koji traje duže od osam godina. Ukoliko postepeno zatezanje monterne politike Feda uskoro isprati i ECB, investitori na glavnim tržištima akcija veoma brzo će se suočiti sa okruženjem lišenim veštačkih stimulansa kakvi su ekstremno niske kamatne stope i masivan otkup obveznica.

Protekle sedmice su objavljeni inflacioni podaci na amerčkom tržištu koji su bili ispod očekivanja, što je povećalo skepsu tržišnih učesnika u vezi sa namerom Feda da treći put ove godine podigne kamate. I dok se od Feda očekuje jedno, ili nijedno, podizanje kamata u tekućoj godini, buduća politika ECB-a je skopčana sa znatno većom neizvesnošću. Nedavna najava redefinisanja monetarne politike u septembru podigla je evro na najviši nivo u odnosu na dolar u poslednje dve godine, dok su se tržišta akcija dobrano spustila ispod ovogodišnjih najviših vrednosti. Gostovanje čelnika ECB-a na Fedovom simpozijumu moglo bi signalizirati očekivani korake ove druge po značaju centralne banke, čiji bi ishitreni potezi veoma lako osujetili tek u ovoj godini vidljiv oporavak privrede evrozone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari