Globalna satnica frilensera 28 dolara, na Balkanu 21 dolar 1Foto: Pixabay/Expresswriters

U 2020. godini u poređenju sa januarom 2020. prosečna satnica frilensera na globalnom nivou povećana je za čak 40 odsto, pokazuje izveštaj o prihodima frilensera platforme za digitalna plaćanja Pajonir (Payoneer).

Ispitanici su u vreme pandemije prijavili 30 odsto veću potražnju za svojim uslugama, dok je kod 45 odsto obim posla ostao isti.
Najveći porast zabeležile su oblasti programiranja, marketinga i finansija.
U istraživanju koje obuhvata 2.000 frilensera iz 100 zemalja učestvovali su i frilenseri sa Balkana.
Za razliku od globalne satnice od 28 dolara, satnica frilensera sa Balkana je 21 dolar.
Međutim, interesantan podatak je da su najvišu cenu satnice na ovom području naveli ispitanici između 45 i 54 godine, koja iznosi 26 dolara. Gledajući nivo obrazovanja, trećina ispitanika je navela da ima diplomu srednje škole.
Od 2020. godine. povećana je razlika u platama između muškaraca i žena frilensera. Rodna razlika u plaćanju među ispitanicima istraživanja najizraženija je u Severnoj Americi, gde žene prijavljuju prosečnu zaradu od 37 dolara po satu, u poređenju sa muškarcima koji su prijavili prosečnu zaradu od 52 dolara po satu.
Žene su prijavile da zarađuju manje od muškaraca u svakom regionu od 100 ispitanih zemalja, osim u Južnoj Americi, gde žene zarađuju više od svojih muških kolega za četiri dolara po satu, verovatno pod uticajem bolje plaćenih industrija koje su traženije u ovim regionima.

Na području Balkana prosečna zarada po satu za žene je 16 dolara, dok su ispitanici muškog pola naveli da je njihova satnica 22 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.