Gotovo trećina zaposlenih u turizmu u EU radi manje od dve godine 1foto EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Sektor turizma, u koji se računaju i smeštaj, vazdušni prevoz, turoperatori i turističke agencije zapošljavao je tokom 2020. više žena nego muškaraca, za razliku od ostalih privrednih delatnosti gde je bilo manje zaposlenih žena nego muškaraca, nekih 46 odsto, objavo je danas Eurostat.

U turizmu je takođe tokom 2020. bio veći udeo niže obrazovanih radnika, 18 odsto u poređenju sa 17 odsto koliko ih je bilo zaposleno u svim privrednim delatnostima, stranih radnika je bilo 13 odsto u odnosu na osam odsto koliko je bilo u drugim industrijama.

Više nego u drugim delatnostima u turizmu je bilo i mladih radnika, oni su činili devet odsto od ukupnog broja zaposlenih.

Smanjenje udela od 2019. do 2020, navode na Eurostatu, najverovatnije je posledica ograničenja u prekograničnim kretanjima potencijalnih novih stranih radnika i težeg prelaska sa škole na tržište rada dok je turistička aktivnost uglavnom bila na čekanju.

Njihovo istraživanje pokazalo je i da turističko tržište rada karakteriše relativno visok udeo zaposlenosti sa nepunim radnim vremenom, 23 odsto, na ugovorima na određeno je 18 odsto zaposlenih, dok je 29 odsto radnika na poslu manje od dve godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari