Grabundžija: Za sedam godina prosečna penzija povećana za svega 3.828 dinara 1Foto: Pixabay/byrev

Predsednik Sindikata penzionera „Nezavisnost“ Miloš Grabundžija rekao je danas da je od 2013. godine kada je iznosila 23.947, do danas prosečna penzija u Srbiji porasla za svega 3.828 dinara.

Grabundžija je za portal Direktno.rs kazao da prosečna penzija za 1,7 miliona penzionera sada iznosi 27.775 dinara.

„To svakako nije dovoljno ni za osnovne potrebe, jer svaki penzioner kad izmiri samo račune za struju, vodu, smeće i grejanje, ostane bez novca za hranu i lekove. Za komunalne troškove je potrebno od 17 do 20 hiljada dinara, a u Srbiji više od 300.000 penzionera prima penziju manju od najniže koja iznosi 13.611 dinara“, rekao je Grabundžija.

On je podsetio da je ova vlast od 750.000 penzionera „otela“ skoro milijardu evra.

„Biti penzioner u Srbiji znači da živiš ispod svakog egzistencijalnog minimuma. Svi bi mi pozdravili poštenu izgradnju, ali ne možemo da podržimo pljačku. Od 750 hiljada penzionera otme se nasilno i onda se ulaže preko svojih novoosnovanih firmi i svojih kadrova, ne zna se ni kako ni kome se daje. To je pljačka“, ocenio je predsednik Sindikata penzionera.

Prema njegovim rečima, država od novca koji uzela penzionerima daje subvencije stranim investitorima koji zaposlenima ne plaćaju doprinose.

„Penzioneri su do te mere ogorčeni da više nemaju izlaz, jer je nemoguće preživeti s prosečnom penzijom od svega 27 hiljada dinara. Molim vas, pa oni su odlučili da grade nacionalni stadion od nekoliko stotina miliona evra. Neka svako od fudbalera koji potpisuju milionske ugovore da po 100 evra ako hoće da imaju nacionalni stadion, a ne da uzimaju od penzionera. Penzioneri neće igrati fudbal, sigurno“, kazao je Grabundžija.

Grabundžija kaže da nema objašnjenje zašto veliki deo penzionera podržava Aleksandra Vučića.

„I ja bih ga podržavao kada bi on radio za interese penzionera. Zašto da ne? Ali on radi protiv interesa penzionera i ja ne mogu da shvatim penzionere koji njega podržavaju. Meni je lično uzeto oko 3.000 evra iz džepa za 47 meseci. Što bih ja onda podržavao Vučića? A drugo, nije tačno da nema para da se vrati oteto penzionerima, para ima. Srbijagasu je prošle godine otpisan dug milijardu i dvesta miliona evra, crkvi je dato 43 miliona evra, Miloradu Dodiku u Banjaluci je isto dato mnogo para, Kinezima otpisana dugovanja RTB-a…“, rekao je Grabundžija.

On smatra da prosečna penzija treba bude 60 odsto od prosečne plate.

„Ako prosečna penzija padne ispod 60 odsto prosečne plate da se vrši vanredno usklađivanje“, ocenio je on.

Na pitanje Direktno.rs kako živi milion penzionera koji imaju penziju manju od 25.000 dinara, a koji nemaju pomoć od dece, Glabundžija kaže da oni trpe izuzetno veliki duševni bol.

„Svi koji primaju ispod 30.000 dinara žive u bedi. Da ne govorim o onih 100.000 penzionera čija su primanja ispod 10.000 dinara. Kažu da moraju da trpe, da gladuju, da se ne leče, jer drugog izbora nemaju. Penzioneri su najugroženija populacija u Srbiji. Mnogo njih ima preko 75 godina koji ne mogu ništa da rade ili su bolesni od srca, kancera… Oni su u ovoj državi osuđeni na smrt“, kazao je predsednik Sindikata penzionera „Nezavisnost“.

Na pitanje da li očekuje da će vlast ipak da vrati novac koji uzet od penzionera smanjivanjem penzija, Grabundžija je rekao da Aleksandar Vučić nije spreman da vrati pare.

„Ja znam da je teško vratiti milijardu evra odjednom, ali ajde donesite zakon da se vraća u 47 rata koliko ste uzimali i problem smo rešili. Taj problem bi onda za 47 meseci bio potpuno rešen“, zaključio je za Direktno.rs predsednik Sindikata penzionera „Nezavisnost“, Miloš Grabundžija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari