Grade solarnu i 20 vetroelektrana 1

Na području između Požarevca i Kostolca, EPS planira izgradnju jedne solarne i 20 vetroelektrana, u cilju iskorišćenja obnovljivih izvora energije.

Ovo područje ima značajnu snagu vetra, pa će u ataru naselja Drmno biti izgrađeno sedam vetroelektrana, na području Klenovnika šest, Ćirikovca četiri i Petke tri. Radu solarne elektrane, koja će se graditi u Petki, pogodovaće blizina Dunava i Mlave, zbog njihovih velikih i reflektujućih površina.

 Da bi se ovi planovi sproveli u delo, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture spremilo je nacrt izmena i dopuna prostornog plana kostolačkog ugljenog basena. Ovaj nacrt, koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, obuhvata dva projekta – “Vetroelektrane Kostolac” i “Solarne elektrane Kostolac – Petka”.

 -Nacrtom su utvrđene bliže propozicije za proširenje kopa „Drmno“, za izgradnju energetskih i pratećih objekata, putne i energetske infrastrukture, kao i za sprovođenje rekultivacije zemljišta za buduću poljoprivredu, šumsku i voćarsku namenu – navodi se u nacrtu izmene i dopune Prostornog plana. U njemu se nalazi i tehnička dokumentacija vezana za proširenje kapaciteta ugljenokopa i za izradu koridora pristupne saobraćajnice do robnog pristaništa u Kostolcu.

Termin izgradnje elektrana tek bi trebalo da se odredi, kao i okvirna cena radova. Osim izmena i dopuna Prostornog plana, izrađen je i Izveštaj o strateškoj proceni njegovog uticaja na životnu sredinu, kako bi se sprečilo zagađenje vazduha, vode i zemljišta i kako bi se zaštitio biljni i životinjski svet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari