Gradi se pet kilometara novog gasovoda u Kraljevu 1Foto: Z. LJ

U Kraljevu su, danas, posle zastoja dugog dvanaest godina, u prisustvu direktora preduzeća „Srbijagas“ Dušana Bajatovića i gradonačelnika Kraljeva, Predraga Terzića, otpočeli radovi na gasifikaciji ovog dela Srbije.

Počela je gradnja  pet kilometara dugog čeličnog gasovoda do Ratine, sa dve merno-regulacione stanice Beranovac i Ratina.

– Grad Kraljevo je,prošle godine, izabrao  strateškog partnera, preduzeće „Millennium Team“ u kooperaciji sa preduzećem „Srbija gas“, a danas je  počela izgradnja oko pet kilometara dugog čeličnog gasovoda do Ratine, sa dve merno-regulacione stanice Beranovac i Ratina – kazao je Aleksandar  Nestorović direktor Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta Kraljevo, najavljujući početak gasifikacije na potezu Voćareve livade gde se grade stanovi za snage bezbednosti.

Ekonomska kriza iz 2008 godine je uticala da se , u Srbiji, primeni novi model finasiranja i gradnje ovako značajnih infrasturkturnih objekata u oblasti gasifikacije. Taj model koji sada funkcioniše u Srbiji podrazumeva da se izabere  strateški partner koji finansira i gradi gasovod za kraći rok , od  tri godine, a kasnije  „Srbijagas“ kroz svoje protokole i finansije to plaća na 10 godina.

Bajatović je,danas u Kraljevu, najavio da će „Srbijagas“ ponuditi univerzalnu cenu priključka za celu Srbiju od 780 evra bez obzira gde  potrošač živi, a troškovi će, bez obzira na visinu troškova gradnje gasne  infrastrukture, biti ponderisni  na 36 jednakih rata, bez kamate. 

Račun će biti u dva dela, na jednom će se nalaziti obračunata mesečna potrošnja gasa, a na drugom delu računa jedna od 36 rata ukupne cene uvođenja gasa ,rekao je Bajatović, dodajući da „Srbijagas“ trenutno ima oko 260.000 priljučaka u Srbiji.

„Kvalitet vazduha u gradu  nije, godinama unazad , tokom grejne sezone ,  na zadovoljavajućem nivou, jer se čitavi delovi grada poput , Sijaćeg polja , Čibukovca, Jarčujka, Ribnice greju na čvrsta goriva,Očekujemo ,nastavkom gasifikacije,  da  privredi omogućimo  manje troškove poslovanja , građanima da se na lakši, bolji i  jeftini način greju ali i da svi zajedno udišemo zdraviji vazduh u Kraljevu “ rekao je danas gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari