Građani Srbije prepoznaju benefite inovacija, ali radije ulažu u nekretnine 1Foto: Shutterstock/Bildagentur Zoonar GmbH

Građani Srbije sve više prepoznaju benefite inovacija, ali bi se teško odlučili da ulože novac u njihov razvoj, pa bi svaki drugi stanovnik ušteđevinu od 10.000 evra pre potrošio na kupovinu nekretnine, a tek svaki deseti bi investirao u inovativno preduzeće, pokazalo drugog godišnje istraživanje sprovedeno u okviru programa StarTech.

Rezultati istraživanja pokazuju da 46% preduzetnika ne bi investiralo u startapove iako smatraju da se isplati ulagati u domaće inovatore.

Spremnost za ulaganje u inovacije još je na niskom nivou, ali one ipak dobijaju sve značajnije mesto u društvu, navodi se u saopštenju.

Čak 52% građana inovacije vidi kao nešto što će pozitivno uticati na njihov život naspram samo
13% koji očekuju negativne efekte.

U odnosu na prošlu godinu porastao je udeo građana koji bi prednost dali inovativnom proizvodu i kompanijama, ponekad i bez obzira na cenu.

„Rezultati istraživanja, kao i Globalnog indeksa inovativnosti, jasno nam ukazuju u kom pravcu treba dalje razvijati inovacioni ekosistem u Srbiji. Pre svega moramo olakšati pristup finansiranju inovatorima, naročito preduzetnicima i malim preduzećima“, izjavio je direktor za konkurentnost i investicije u NALED Dušan Vasiljević.

On je rekao da NALED podržava ostvarenje tog cilja kroz program Startech, kroz koji biti dodeljeno tri miliona dolara nepovratnih sredstava za 100 inovativnih biznisa.

„To će stvoriti uslove da imamo više rezultata u odnosu na to koliko se u Srbiji ulaže u inovacije“, ocenio je Vasiljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari