Građanski preokret: Dosadašnji radovi Šandong Linglonga nezakoniti, gradonačelnik pokazao neznanje 1Foto: Miroslava Pudar

Organizacija Građanski preokret saopštila je danas da su svi dosadašnji radovi kineske kompanije Šandong Linglong nezakoniti i optužila gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića da je svojim jučerašnjim izjavama pokazao da ne poznaje važeće propise, terminologiju u oblasti izgradnje, a očigledno ni faktičko stanje na gradilištu Šandong Linglonga u Zrenjaninu.

„U pravnoj državi, građevinska inspekcija bi radove bez prijave nadležnom organu zabranila, a protiv investitora i izvođača radova bi po službenoj dužnosti podnela krivične prijave“, naveo je Grđanski preokret u saopštenju za javnost.

Dodali su da ne postoji nešto što se zove „građevinska dozvola za pripremne radove“, kako tvrdi gradonačelnik i naveli da u slučaju investitora Šandong Linglong postoji Rešenje Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, kojim se odobrava podizanje ograde oko budućeg industrijskog kompleksa, jer ograda spada u objekte za čiju izgradnju se ne izdaje građevinska dozvola.

„U tom Rešenju izričito piše da je investitor dužan da Sekretarijatu pre početka izvođenja radova na toj ogradi podnese ‘prijavu radova’ sa podacima i dokazima koje nalaže Zakon o planiranju i izgradnji. Šandong Linglong od 30. marta izvodi različite građevinske radove bez te prijave“, naveo je Građanski preokret.

Dodali su da je kineska kompanija Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj podnela „prijavu radova“ tek 3. maja, a ta prijava je odbačena 8. maja, „što znači da su svi dosadašnji građevinski radovi nezakoniti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari