Građanski preokret: Ministar Momirović potvrdio nelegalnu gradnju Linglonga 1Protest protiv gradnje Linglonga Foto: Građanski preokret (arhiva)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović je danas potvrdio izvršenje krivičnog dela građenje bez građevinske dozvole na gradilištu fabrike autoguma Linglong kod Zrenjanina, a moguće je i da se sastao sa izvršiocima tog krivičnog dela, saopštio je Grašanski preokret

Mediji su preneli izjavu Momirovića da je „bilo određenih iskakanja iz urbanističkih propisa koji su usklađeni sa zakonom, naravno, nije bilo rušenja već su radovi zaustavljeni i usklađeno je sve sa zakonom, prevaziđeno je to i rešeno“.

Saopštio je, navode iz Građanskog preokreta, da je imao sastanke sa predstavnicima investitora „Linglong International Europe“ i izvođača radova iz preduzeća „China road and bridge corporation i „Tianjin Energy Power Construction“.

„Iskakanja“ koja pominje Momirović je gradnja osam objekata na više od 47 hiljada kvadratnih metara bez građevinske dozvole.

Pokrajinski građevinski inspektor  je 27. aprila 2021. godine doneo Rešenje kojim je Linglongu naređeno da ukloni sve izvedene radove na izgradnji nelegalnih objekata. Po zakonu, žalba na takvo rešenje ne odlaže njegovo izvršenje.

Građanski preokret je 31.maja 2021. podneo krivičnu prijavu protiv odgovornog lica investitora LinglongInternational Europe i odgovornog lica izvođača radova China Energy EngineeringGroup Tianjin Electric Power Construction, zbog izvršenog krivičnog delagrađenje bez građevinske dozvole.

Tužilaštvo nije odbacilo tu prijavu, a ministar Momirović se danas, po svemu sudeći, sastao baš sa osumnjičenima za kriminal. Po zakonima Srbije, naknadna legalizacija bespravno izgrađenih objekata ne poništava izvršenje krivičnog dela i krivičnu odgovornost lica koja su ga počinila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari