Momirović: Gradilište Linglonga najkontrolisanije u Srbiji 1Mesto: Vranje Datum: Fri Sep 03 13:06:11 CEST 2021 Dogadjaj: DRUŠTVO - Ministar gradevinarstva, saobracaja i infrastrukture Tomislav Momirovic potpisao je danas u Vranju finansijske ugovore sa nemackom razvojnom bankom KFV za realizaciju projekata izgradnje regionalne sanitarne deponije Licnosti: Tomislav Momirovic Izvor: FoNet/MGSI

Ministar građevinsarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas u Zrenajninu da je na gradilištu Linlonga do sada obavljeno više od 50 inspekcijskih nadzora, samo iz sektora građevine i infrastrukture i da je to, kako je naveo, najkontrolisanije gradilište u Srbiji.

On je, posle sastanka sa predstavnicima kompanije Linglong, izvođačima radova, čelnicima grada Zrenjanina i inspekcija i obilaska fabrike rekao da do sada nisu utvrđene bitnije nepravilnosti u radu, a da su, gde ih je i bilo, predstavnici kineskih partnera postupali po nalozima inspekcija.

Dodao je da je do sada bilo 30 redovnih inspekcijskih nadzora i 20 vanrednih.

„Bilo je određenih iskakanja iz urbanističkih propisa koji su usklađeni sa zakonom, naravno, nije bilo nikakvog rušenja već su radovi zaustavljeni i usklađeno je sve sa zakonom, prevaziđeno je to i rešeno“, rekao je Momirović.

Na gradilištu Linglonga, prema njegovim rečima, trenutno radi skoro 2.000 zaposlenih, „oko 400 domaćih radnika, oko 700 do 800 kineskih radnika i malo manje od 400 vijetnamskih radnika“.

„Kada je došlo do medijske, lažne afere, ja bih zaista jedino tako mogao to da okarakterišem, mi smo svim vijetnamskim radnicima ponudili pomoć i podršku da se vrate u zemlju iz koje su došli, ako se ovde ne osećaju sigurno i ako se osećaju ugroženo“, rekao je on.

Momirović je rekao da nijedan radnik nije imao želju da se vrati, već da su, kako je rekao, naprotiv svi hteli da ostanu, da rade i „zarade ovde novac“.

On je izrazio zadovoljstvo što, kako je kazao, „kompanija Linglong poštuje zakone Srbije“.

„Mi smo tu da im pomognemo da realizuju svoju investiciju i to je u našem zajedničkom interesu i mi ćemo im i u perspektivi biti na raspolaganju, ovo je impresivno gradilište, 1.200 ljudi će naći ovde svoj posao i mislim da je to velika stvar, a ako malo razmislite, koliko je dana propagande utrošeno da se diskredituje ova investicija, a opravdanje je bio jedan radnik koji je želeo da napusti ovo gradilište…“ rekao je Momirović.

Ocenio je da je to bila „potpuno lažna, napumpana priča“ i da Vlada Srbije ne može tako da tretira investitore, već da im mora dati podršku.

Momirović je zahvalio kompaniji Linglong na velikoj investiciji, gradskoj upravi Zrenjanain, i gradonačelniku Zrenjanina Simi Salapuri, kao i republičkim, pokrajinskim, gradskim, inpekcijama i izrazio uverenje da će se na kraju svi radovati velikom broju poslova koji će se na mestu sadašnjeg gradilišta otvoriti.

Upitan da prokomentariše upozorenja nevladinih organizacija na moguću trgovinu ljudima i da je radnicima ograničeno pravo kretanja i onemogućen pristup lekaru Momirović je kazao da tu ima mnogo stvari koje su „navodne i koje nemaju nikakvo utemeljenje u činjenicama“.

„Radnici iz Vijetnama i Kine, ostvaruju radni odnos u skladu sa zakonom Srbije, ovde su jer im je interes da rade i zarade novac i mi kao građani Srbije nemamo nikakvog razloga da se toga plašimo ili strepimo od tih radnika, imajte na umu koliko je građevinski sektor porastao u prethodnih nekoliko godina i plate u tom sektoru“, rekao je Momirović.

Dodao je da ne postoji bilo šta što bi ukazivalo da je bilo kom radniku na teritoriji Srbije uskraćeno pravo da se slobodno kreće.

„Te priče koje su išle u tom smeru su bile čiste izmišljotine, ali čiste izmišljotine koje je teško dublje komentarisati“, rekao je Momirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari