Gradnja pogona za kineski Jang Feng i špansku Tekniju 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Na ulazu u Kragujevac, iz pravca Batočine, kraj nezavršenog auto-puta prema koridoru 10, upravo je počela izgradnja pogona za dve nove fabrike za proizvodnju auto-delova, kineske Jang Feng i španske Teknije.

Holandska kompanija CTP Invest, naime, na tom potezu je započela prvu fazu izgradnje Industrijskog parka u Slobodnoj zoni “Šumadija”, kojem će, prenosi Radio Televizija Kragujevac, raditi oko 800 ljudi . Na istoj lokaciji, auto kuća Tasić gradi, kako navode u toj firmi, trenutno najsavremeniji Volkswagen prodajno-servisni centar u ovom delu Evrope.

Industrijski park u Slobodnoj zoni “Šumadija” površine je 26 hilјada kvadratnih metara, a u prvoj fazi biće izgrađeno nešto više od 18.000 kvadrata. Objekat bi trebalo da bude otvoren 1. novembra, a ukupna vrednost investcije je 24 miliona evra. Investicija CTP-a u objekat i prateće sadržaje iznosi 16 miliona evra, dok će zakupac u nabavaku opremu uložiti oko osam miliona evra i uposliti 800 radnika.

Kragujevac je za nas strateški važan grad, kao regionalni, univerzitetski i centar sa velikom industrijskom tradicijom. Mi smo sada u Kragujevcu u fazi realizacije objekta koji će imati više od 25.000 kvadratnih metara proizvodnog i oko 3.000 kvadrata kancelarijskog prostora. Obejat će se prostirati na na tri etaže i imaće sve prateće sadržaje moderne fabrike, kao što su laboratorije, kantine, odnosno restoran i sve što je potrebno za savremenu proizvodnju. Objekat identičan ovome u Kragujevcu, pre dve godine napravili smo u Češkoj, tako da je ovo nastavak dobre saradnje sa klijentom za koga radimo. U suštini ovde će se baviti proizvodnjom za auto-industriju, oni su dobavlјači velikih kompanija, ali ovde će se proizvoditi zahtevni tehnološki delovi za jednog od tri najveća nemačka proizvođača automobila, rekao je za RTK Vlatko Đuriček iz CTP Investa.

Zakupac pogona u Slobodnoj zoni biće, saznaje naš list, kineska kompanija Jang Feng, koja je većinski vlasnik američkog Adienta koji je svojevremeno poslovao u sastavu multimnacionalne kompanije Džonson kontrols. Kraj fabrike Jang Fenga biće lociran i savremen Folksvagenov prodajno – sevisni objekat, čija izgradnja je takodje upravo startovala.

Naspram tog gradilišta, ovih dana startovala je gradnja novog pogona španske proizvodjača auto-delova Teknija, koja je svojevremeno u Kragujevcu kupila firmu za proizvodnju auto-dizalica Promotor IRVA, i koja godinama unazad radi u pogonima nekadašnje Zastavine fabrike “21.oktobar”.Direktor fabrike Teknija u Kragujevcu Slobodan Radović za naš list kaže da će novi pogon, površine oko 5.500 kvadtratnih metara, biti završen do proleća naredne godine,, ted a će u njemu će biti angožavano ukupno nešto više od 100 radnika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari