Gradonačelnik Valjeva poručio da će nezaposlenost da svede na nivo statističke greške 1Foto: Kolubarske.rs

Na jesenjem Sajmu zapošljavanja, kako su ga organizatori nazvali „U susret novim investicijama”, posao su ponudile kompanije koje već posluju u Valjevu, kao i one koje će svoje pogone otvoriti do kraja ove ili početkom sledeće godine. Nemačke kompanije „Hansgrohe” i „Bizerba”, „Gorenje”, „Valy”, „Urban Tehnich”, „Turna Plastik” su ponudile više od 500 slobodnih radnih mesta, piše portal Kolubarske.rs.

Najtraženija su bila zanimanja iz oblasti saobraćaja, mašinstva, elektro struke, prerade plastike, građevinarstva, ekonomije i administracije.

Interesovanje Valjevaca za ovogodišnji sajam ili onih koji su u potrazi za poslom je bilo veliko, ali čini se ne u meri kao prethodnih godina.

O poslovnim ponudama pretežno su se raspitivali mladi, koji su, kako su neki od njih rekli u razgovoru za Kolubarske.rs, nezaposleni ili su zaposleni na sezonskim, honorarnim i povremenim poslovima.

Gradonačelnik Valjeva poručio da će nezaposlenost da svede na nivo statističke greške 2
Sajam zapošljavanja na gradskom trgu Foto: Kolubarske.rs

Jesenji Sajam zapošljavanja, koji je organizovan na Gradskom trgu, otvorio je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, koji je rekao da se u Valjevu grade tri fabrike koje će u narednom periodu zaposliti 2.300 radnika.

– Veliko nam je zadovoljstvo da danas organizujemo Sajam zapošljavanja na otvorenom. Ovo je zaista dobra prilika za sva nezaposlena lica da dođu i informišu se o potencijalnim radnim mestima, ali i za sve one koji su zaposleni da vide još neke poslovne mogućnosti. Moram i ovog puta da istaknem da se u Valjevu trenutno grade tri fabrike, sa 2.300 novih radnih mesta, i zajedno radimo na tome da broj nezaposlenih u našem gradu bude na nivou statističke greške i da svako lice ima mogućnost da se zaposli – rekao je gradonačelnik Lazar Gojković.

Gradonačelnik Valjeva poručio da će nezaposlenost da svede na nivo statističke greške 3
Marko Jevtić, Lazar Gojković i Milan Đenadić Foto: Kolubarske.rs

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijale Valjevo Milan Đenadić je rekao da će „u narednom periodu biti otvoren veliki broj novih radnih mesta”.

Na pitanje Kolubarskih.rs da li može da precizora u kom „narednom periodu” i „veliki broj novih radnih mesta”, Đenadić ih je uputio na kompanije da sa njima porazgovaramo o onome što je on rekao na Sajmu, da im kompanije koje su na Sajmu kažu šta znači naredni period i veliki broj novih radnih mesta.

– Ono što je sada najvažnije jeste to da oni prikupljaju bazu radnih biografija i nakon toga će vršiti selekciju. Možete sa njima videti, predložio je novinarima Kolubarskih.rs direktor Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijale Valjevo Milan Đenadić.

Ni gradonačelnik Lazar Gojković nije mogao precizno da im kaže kada će se u tri nove fabrike zaposliti 2.300 radnika, da li do kraja godine, sledeće ili u narednih nekoliko godina.

– Ne ove godine, to će biti fazno zapošljavanje. Biće po 1.000 novih radnh mesta u „Hansgrohe” i u „Gorenju” i 300 u „Bizerbi”, ali ne u ovoj godini nego u narednom periodu. I ja milsim da je najbolje da se raspitate direktno kod budućih poslodavaca, predložio im je i gradonačelnik.

Novinari Kolubarskih raspitali su se i kod budućih poslodavaca u kompaniji „Bizerba”.

Komercijalna direktorka Marina Cvijetić odgovorila je da će proizvodni pogon ove nemačke kompanije za proizvodnju vaga i aparata za sečenje u Valjevu biti otvoren krajem ove godine.

– U prvoj fazi, naravno ne krajem 2022. godine, očekujemo da će biti preko 300 zaposlenih u Valjevu. Prva faza podrazumeva dve do tri godine. U prvoj fazi krećemo montažu maloprodajnih vaga, a ukoliko budemo dobri đaci, onda nastavljamo dalje. Još uvek nismo napravili tačnu projekciju koliko ćemo ljudi zaposliti na početku, ali nadamo se do 100 radnika, rekla je Cvijetić.

Gradonačelnik Valjeva poručio da će nezaposlenost da svede na nivo statističke greške 4
Marina Cvjetić Foto: Kolubarske.rs

Sedište „Bizerbe” u Srbiji je u Beogradu, ali, prema rečima Marina Cvjetić, trenutno su u fazi promene adrese kompanije tako da se nada da će pre početka rada pogona sedište biti u Valjevu.

Jesenji Sajam zapošljavanja organizovali su Gradska uprava Valjevo i Nacionalna služba za zapošljavanje – Filijala Valjevo, pišu Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari