Gradonačelnik Zrenjanina: Gde se ništa ne radi i ne gradi, ne priča se o životnoj sredini 1foto Miroslava Pudar

Meštani Perleza više puta su ukazivali na probleme sa kojima se susreću zbog rada kineske fabrike za reciklažu plastike „Feitiansye“ u njihovom selu, a gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura danas je saopštio da su u tom slučaju ispoštovane sve zakonske procedure i da inspekcije rade svoj posao.

Ukazao je da najmanje problema sa životnom sredinom ima tamo gde se ništa ne gradi i ne radi i izrazio zadovoljstvo što je životna sredina, kako je rekao, postala značajna tema u Zrenjaninu jer je to još jedan pokazatelj koliko se radi i investira.

„Velike investicije i fabrike kakve imamo u našem gradu nose sa sobom i rizik po životnu sredinu, ali je taj rizik značajno umanjen poštovanjem propisa Republike Srbije, ono što naši sugrađani treba da znaju jeste da niko nije oslobođen tih propisa i svako njihovo kršenje je sankcionisano“, rekao je Salapura.

Naveo je da je fabrika „Feitiansye“, iz Perleza primer da nema zaštićenih i povlašćenih jer je baš njima bila obustavljena proizvodnja zbog određenih propusta, a tek kada su propusti ispravljeni, a što je inspekcija evidentirala i posle inspekcijskog nadzora i utvrdila, fabrika je ponovo počela sa radom.

Podsetio je i da je „Feitiansye“ za potrebe rada Objekta za skladištenje i tretman otpadne plastike poštovao sve zakonske obaveze koje su propisane Zakonom o proceni uticaja na životnu sredinu.

Kao prvi korak, naveo je, izrađena je Studija o proceni uticaja na životnu sredinu, koja je u skladu sa zakonskim propisima iz ove oblasti bila na javnom uvidu i za koju je održana javna rasprava 20. septembra 2019. godine. U toku javnog uvida kao ni na samoj javnoj raspravi na prezentaciji projekta, nije bilo reakcije zainteresovane javnosti, organizacija niti je dostavljeno neko mišljenje zainteresovanih strana.

Gradonačelnik navodi da je javna rasprava uredno objavljena u Listu Zrenjanin oglasom na četiri službena jezika, a predmetna Studija o proceni uticaja na životnu sredinu je dobila ocenu tehničke komisije i izdato je rešenje o davanju saglasnosti, i posle pribavljene dokumentacije i sprovedenog postupka izdata je dozvola za skladištenje i tretman neopasnog otpada na teritoriji grada Zrenjanina.

Salapura je ukazao da je i sada, kada planiraju da izgrade dva otvorena skladišna platoa za neopasan otpad, Odsek za zaštitu i unapređivanje životne sredine Gradske uprave Zrenjanin, uvidom u dostavljenu dokumentaciju uz zahtev, doneo rešenje o potrebi procene uticaja o obimu i sadržaju studije o proceni uticaja projekta na životnu sredinu.

„Razumem da je nekim ljudima krivo jer u njihovo vreme fabrike nisu otvarane već zatvarane, ali građani danas mogu biti mirni. Institucije i inspekcija za zaštitu životne sredine rade svoj posao i one su prava adresa za ove teme“, poručio je gradonačelnik Simo Salapura.

Aktivisti „Čuvari Perleza“ su na tribini održanoj pre nekoliko dana ukazali da za „trovanje“ meštana postoje konkretni krivci – lokalna vlast koja je dozvolila rad toj fabrici i da je zbog zagađenja iz fabrike za skladištenje i tretman opasnog otpada kineskog investitora ugroženo zdravlje meštana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari