Grejanje u Užicu skuplje za skoro 18 odsto 1Užice/Foto: Nenad Kovačević

Grejanje u Užicu je poskupelo za 17,8 odsto i nova cena primenjivaće se od 1. januara naredne godine.

Umesto sadašnjih 119,97 dinara, domaćinstva će plaćati 141,31 dinar po kvadratnom metru.

Prema računici Branka Filipovića, direktora JKP Gradska toplana, sa novim poskupljenjem, „mesečni račun za grejanje stana prosečne kvadrature u gradu biće uvećan za oko 1.000 dinara“.

„To nije malo, ali korekcija cene je trebalo da bude pre godinu dana, zbog energetske krize. Svakog dana se menjaju cene energenata, koji čine 74 odsto svih naših rashoda“, naveo je Filipović.

Grejanje u Užicu skuplje za skoro 18 odsto 2
Branko Filipović Foto Privatna arhiva 1

U rashodima toplane, dodao je, „mazut učestvuje sa više od 40 odsto, gas sa više od 10, pelet sa 30 odsto“, a da su „rashodi za struju povećani za gotovo 100 odsto“ i istakao da „novo poskupljenje struje i gasa sledi od naredne godine“.

Podsetio je na to da je to preduzeće od Gradskog veća, još u septembru ove godine, zazražilo povećanje cene.

„Jednostavno, više nismo mogli da poslujemo po staroj ceni i morali smo da je korigujemo.  Ovo je naš iznuđeni potez kako bi smo održali potreban kvalitet grejanja i kako ne bismo ugrozili grejnu sezonu“, tvrdi Filipović.

On je objasnio da je nova cena „sasvim dovoljna za sadašnje poslovanje toplane“ i da su u taj iznos „već uračunata najavljena poskupljenja električne energije i drugih energenata“.

Većina kotlarnica na gas

Od 12 kotlarnica užičke tokane, devet koriste gas i imaju mogućnost da se pokreću i na mazut, dve pelet i jedna koristi mazut.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari