Gužve na šalterima, građani podnose zahteve za popuste na struju i gas 1Foto: MIROSLAV DRAGOJEVIĆ

Prema novoj Uredbi, pored popusta za struju i gas, najsiromašniji mogu da dobiju umanjenje i računa za grejanje.

Proširena je lista korisnika i povećan nivo prihoda na osnovu kojeg se mogu ostvariti. Zato ne čudi da su velike gužve za predaju zahteva, a ima i primedbi na preobimnu dokumentaciju koja mora da se priloži.

Pred gradskim šalterima ovih ovih dana gužve – stari korisnici obnavljaju status, novi podnose zahteve za olakšice. U nekim gradovima samo za pet dana povlastice za struju tražilo je čak 150 ljudi koliko je ranije bilo za pola godine, prenosi RTS.

Uslovi su povoljniji, a u lokalnim samouprvama kažu da su spremni za veliko interesovanje građana.

„Uredba je zvanično 17. decembra stupila na snagu. Veliko je interesovanje. Obim i kriterijum je znatno uvećan ovom uredbom. Zahtev možete preuzeti na info-pultu grada“, kaže Maja Živanović iz Službe za socijalnu i zdravstvenu službu Kruševca.

„U najvećem broju su to korisnici dečjeg dodatka, korisnici novčane socijalne pomoći i korisnici uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica, oni podnose zahtev nezavisno od materijalnih uslova, dovoljno je samo rešenje organa koji je to rešenje doneo“, kaže Nadica Šalinger, šef Odseka za brigu o deci i socijalnu zaštitu u Leskovcu.

Neki se, ipak, žale da je mnogo dokumenata koje priložu. Ministarka energetike Dubravka Đedović poručuje da je cilj da pomoć dobiju zaista naugroženije porodice.

„Procedure moraju da se poštuju, država mora da bude sigurna da ti građani ispunjavaju kriterijume zato i postoji dokumentacija koju treba da dostave, jer želimo da izbegnemo bilo kakve nepravilnosti u vezi sa dodeljivanjem samog statusa. Mi smo uredbu tek usvojili i svakako ćemo nadgledati njenu implemetaciju i realizaciju“, kaže ministarka Đedović.

Da ne biste ostali bez popusta ni jedan mesec, savet je da što pre podnesete zahtev, jer se spiskovi za one koji ostvare pravo na umanjenje računa za struju, grejanje ili gas zaključuju do 25. u mesecu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari