Hitan sastanak povodom poreskih rešenja za fizička lica koja prihoduju iz inostranstva za 2017. godinu 1Foto: Pixabay / Firmbee

Poreska uprava je za decembar pripremila 8.000 privremenih poreskih rešenja za fizička lica koja su ostvarivala prihod iz inostranstva u 2017. godini. Rok za žalbe je samo 15 dana, a naplata potraživanja počinje od februara, navodi se u saopštenju Udruženja radnika na internetu.

Kako su dodali, uskoro očekuju i rešenja za preostale godine.

„Iako su ova rešenja u skladu sa zakonom koji je donesen 21. aprila 2021. godine, situacija se znatno promenila od tada. Svedoci smo jedne od najvećih kriza u prethodne dve decenije kojoj se ne nazire kraj. U trenutku kad je zvanična inflacija 15 odsto, država svojim građanima koji pošteno žive od svog rada stavlja dužničku omču oko vrata. Radnike na internetu ponovo očekuje agonija dok iščekuju da li će dobiti poreska rešenja za naredne godine, a povrh svega toga, država nije do kraja utvrdila sve detalje za dva modela samooporezivanja koji nas čekaju od 2023. godine“, napisali su oni.

Mnogi od njihovih kolega su, kako su objasnili, u međuvremenu izgubili posao ili rade smanjenim obimom usled krize.

„Uz to, novi zakon koji tek treba da stupi na snagu podrazumeva izdvajanja 15–30 odsto za većinu frilens zajednice. Kada se na to doda naplata unazad, ukupno poresko opterećenje iznosi i do 50 odsto budućih prihoda. Stoga hitno tražimo sastanak sa ministarstvom finansija i Poreskom upravom. Radnici na internetu su spremni da izmiruju svoje obaveze. Međutim, obaveze moraju biti u skladu s pravima i njihovim realnim mogućnostima“, poručuju oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari