Hoće li Geneks kula postati Tesla kula, kulturni i obrazovni Diznilend? 1Foto: FoNet

Delovi Geneksove kule na Novom Beogradu treći put za godinu dana oglašeni su za prodaju, a u međuvremenu je grupa pojedinaca i udruženja okupljenih oko stambene zajednice predložila Vladi da država otkupi taj deo i od prostora napravi kulturno, naučno i zabavni prostor koji bi se zvao Tesla kula.

Predlog Skupštine stanara i drugih udruženja je da država u ovom slučaju iskoristi pravo preče kupovine i kupi prostor ponuđen na prodaju i da se nakon toga raspiše konkurs za uređenje zgrada.

“Predlog je da se od Geneks kula naprave Tesla kule koje bi bile svetionik i urbana oaza kulture, sa svim što smo predložili od vidikovca, restorana, Teslinog muzeja, centri za nauku i tehniku, galerije, biblioteke, knjižare, koncertne dvorane, Milutin Milanković, takođe, nema muzej”, ističe se u predlogu međunarodnog projekta koji je poslat predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić.

Između ostalog, u njemu se ističe da bi to uz sve sadržaje bio “kulturni i obrazovni Diznilend” koji bi sa takvim sadržajima radio 24 časa dnevno.

“Predlog smo predali u Vladu i čekamo da nam odgovore. Ne postoji ovakva zgrada na svetu i mislim da je ovo dobar način da učinimo nešto za Srbiju”, kaže za Danas Božidar Stavrić, upravnik stambene zajednice Geneks kula.

Ovaj projekat bi, kako se navodi u predlogu, zbližio ljude i narode, kulture i civilizacije, gradove i kontinente, i doneo dobrobit ne samo našim građanima, već i svakome ko dođe u Srbiju, a milioni ljudi bi samo ako bi se projekat dobro osmislio dolazio u Srbiju samo zbog njega.

Zbog toga bi, kako se navodi naziv Stambeno-poslovni objekat Geneks kula trebalo preimenovati u Stambeno-poslovni centar Tesla, a u projekat bi mogle da se uključe i druge zemlje u kojima je Nikola Tesla za života boravio.

Da bi se projekat zaokružio ispred je plan da se na prostoru od jednog hektara napravi urbana bašta, tematski vrtovi i park prijateljstva, a da se fontana i amfiteatar ponovo vrate u funkciju.

Treći put za godinu dana država će 6. februara pokušati da proda imovinu kompanije Generaleksport – Geneks kulu, poznatiju kao Zapadna kapija Beograda.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika objavila je oglas o prodaji imovine i to po ceni od 834,6 miliona dinara, što je znatno manje od prethodne dve ponude.

Početna cena na drugoj ponudi, oglašenoj u julu, bila je 1,46 milijardi dinara, dok je u maju cena bila dve milijarde dinara.

Na prodaju je ponuđeno 28 poslovnih prostora, površine 14.943 kvadrata, dok prostori između 27. i 37. sprata imaju površinu veću od 1.450 kvadrata. Prodajnu celinu čine i garaža ukupne površine 9.023 kvadrata, kao i deset garaža površine 6.445 kvadratnih metara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari