HORES: Predložićemo mere, bez njih nam sledi bankrot 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ

Ugostiteljima u Beogradu zamenik gradonačelnika Goran Vesić ponudio je pomoć grada – 50 odsto manju rentu lokalima u vlasništvu grada i mogućnost vlasnicima kafića na Vračaru da postave bašte na mestu gde je parking, što im je sada zabranjeno.

„Na sednici Skupštine grada, koja će biti održana do kraja ovog meseca, predložiću da se ova odluka o postavljanju bašti kafića i restorana na Vračaru suspenduje do kraja godine. To znači da će ugostitelji sa Vračara moći da imaju bašte od 1. avgusta“, najavio je Vesić.

Svaka pomoć je, smatraju ugostitelji, dobrodošla, ali za one koji su zbog krize koju je epidemija virusa korona izazvala gotovo na kolenima, slaba je vajda od dosadašnje pomoći države.

Tri minimalca su prošla, radnici su mahom zadržali posao zahvaljujući tome, ali kako je nedavno vlast ponovo ograničila rad ugostiteljskih objekata i to do 21 čas za one koji rade u zatvorenom i do 23 sata za bašte, postavlja se pitanje koliko dugo će moći da opstanu ta radna mesta, ali i samo poslovanje dobrom delu ove branše.

„Pomoć je dobrodošla, ali koliko to znači i da li je dovoljno, videćemo. Ne bih da licitiram i govorim o svakoj meri ponaosob, mi ćemo do srede izaći sa svim konkretnim predlozima mera, ponuditi vlastima i videti šta može, a šta ne“, kaže za Danas predsednik HORES-a Georgi Genov.

On kaže da je situacija loša, da restorani rade sa 20 do 25 odsto kapaciteta, a da je u hotelima promet za 93 odsto manji nego prošle godine.

„Ništa konkretno od olakšica niko nije dobio ni od lokalnih samouprava, a bilo je reči da se spuste cene firmarina, poreza na imovinu, boravišne takse. Ili to ili da se ponudi reprogramiranje do marta 2021.“, ističe Genov.

On napominje da više i ne rade istraživanje o tome kolika je popunjenost hotela, da su to neke dve do tri sobe i da gotovo niko ne radi.

„Zato ćemo da ponudimo mere koje bi pomogle kako da opstanemo, ako to može da se usvoji onda u redu, ako ne može mislim da nam sledi bankrot i katanac“, napominje Georgi Genov.

Nedavno je za Danas predsednik Udruženja noćnih barova i klubova Miša Relić rekao kako će prema njegovoj proceni jedan prosečan lokal u Beogradu do 1. januara dugovati tri miliona dinara državi.

Ugostitelji su i tokom vanrednog stanja imali 50 odsto popusta u lokalima u vlasništvu grada, ali ne i posle toga. Zato je, smatra Relić, ponovno uvođenje ove mere dobro.

„Pozdravljam ovu odluku da se umanji renta lokalima za 50 odsto i nadamo se da će to da utiče na one lokale koji rade da mogu koliko toliko da nastave da rade“, ističe Relić.

Kako kaže, iskreno se nadaju da će i oni lokali, a pre svega misli na zimske klubove i sve one noćne klubove kojima je zbog pandemije zabranjeno da rade da dobiju dodatne olakšice.

„Naš predlog je da oni koji ne rade, odnosno oni kojima je zbog krize zabranjeno da rade, pre svega zimski lokali da dobiju olakšicu, tako što će im renta biti umanjena za 90 odsto, jer ne rade. Isto kao kada se kopa ulica pa lokal ne može da radi zbog toga, tada se zakup umanjuje za toliko“, napominje Relić.

On podseća da su lokali u Beogradu tokom vanrednog stanja imali popust od 50 odsto na zakup, ali da oni nisu radili ni posle toga, naročito noćni klubovi.

„U maju su pojedini radili sa 30 odsto kapaciteta, a plaćala se puna renta“, ističe on i naglašava da će dobar deo onih koji sada ne rade ukoliko ne dobiju popuste od 90 odsto ostati bez posla. Onima koji sada rade, makar umanjenim kapacitetom, poput njega, značiće i ovih 50 odsto popusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari