Hotelijeri preispituju finansijske mogućnosti za obnovu i proširenje kapaciteta za "EKSPO 2027" 1Foto-ilustracija: Pixabay/Bottlein

Većina vlasnika hotela u Srbiji još preispituje finansijske mogućnosti za renoviranje ili proširenje kapaciteta, uz državnu pomoć od 20 odsto vrednosti investicije, kako bi se obezbedio smeštaj posetilaca specijalizovane međunarodne izložbe „Ekspo 2027“.

Direktor hotela „Hilton“ u Beogradu Aleksandar Vasilijević rekao je agenciji Beta da odluka o proširenju ili rekonstrukciji kapaciteta nije jednostavana jer pored finansijskih troškova zahteva i analizu da li će moći da se popune nakon završetka izložbe.

„Razmišljamo o gradnji novih kapaciteta. Subvencija države je privlačna, ali u određenom roku do kraja 2026. godine treba obezbediti lokaciju, sve dozvole i projekat koji se radi po nekoliko godina“, rekao je Vasilijević.

Hotel „Mažestik“ u Beogradu će, prema rečima direktora Dragana Živkovića, verovatno konkurisati za državni podsticaj samo za adaptaciju jer nema prostora za proširenje.

„Zgrada ‘Mažestika’ je zaštićeni spomenik kulture i ne možmo da je dograđujemo“, rekao je Živković.

Direktor beogradskog hotela „Falkenštajner“ Marko Ilić istakao je da vlasnici hotela još nisu doneli nikakvu odluku.

„Analizira se stanje, rok je do kraja godine“, rekao je Ilić.

Predsednik Klastera turističke Privrede Vrnjačka Banja Đorđe Makuljević naveo je da je Uredba o dodeli sredstava za izgradnju i rekonstrukciju hotelskih objekata dočekana sa velikim interesovanjem.

„Postojeći hoteli uglavnom su renovirani pre pet-šest godina, a krajnji rok za ‘osveženje’ enterijera je sedam godina, pa subvencija dolazi u pravo vreme kako bi hotelijeri obnovili objekte, a investitori imali podršku za izgradnju novih objekata“, rekao je Makuljević.

Dodao je da je Vrnjačka Banja, kada se završi Moravski koridor, 2025. godine, na sat i po vožnje od aerodroma u Surčinu, pa će biti interesantna gostima.

Uredba o izmenama i dopunama Uredbe o određivanju kriterijuma za dodelu podsticaja radi privlačenja direktnih ulaganja u sektoru usluga hotelskog smeštaja predviđa pomoć države od 20 odsto vrednosti investicije za izgradnju novih i proširenje postojećih hotela u banjama i Beogradskom regionu za potrebe smeštaja gostiju međunarodne izložbe Ekspo 2027.

Država će novac dodeliti za investicione projekte u banjskim i klimatskim mestima čija je minimalna vrednost dva miliona evra i kojima se obezbeđuje zapošljavanje najmanje 30 novih zaposlenih na neodređeno vreme.

Sredstva će se dodeliti i za investicione projekte u Beogradskom regionu za izgradnju hotela koji će biti kategorisani sa tri i više zvezdica i imati minimum 50 smeštajnih jedinica, a čija je minimalna vrednost ulaganja pet miliona evra.

Država će u regionu Beograda pomoći i hotelijere koji planiraju rekonstrukciju ili proširenje hotela koji će biti kategorisani sa tri ili više zvezdica i imati minimum 50 smeštajnih jedinica, a čija je minimalna vrednost ulaganja dva miliona evra.

Prijave za državnu pomoć su moguće do kraja 2024. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari