Hrana sve skuplja – i tek će da poskupi 1Foto: Stefana Savić

Prema prognozama nemačkih stručnjaka, hrana bi ove godine mogla da poskupi za sedam procenata. To će dodatno da poveća godišnju stopu inflacije u Nemačkoj.

Stručnjaci Instituta za ekonomska istraživanja ifo iz Minhena očekuju nagli rast cena hrane tokom godine. „Prema našim istraživanjima, više od dve trećine proizvođača hrane planira dalja povećanja cena narednih meseci“, rekao je šef ekonomskog odeljenja Instituta Timo Volmershojzer u intervjuu za list „Velt“. To je najviše u poslednjih 30 godina, odnosno od ponovnog ujedinjenja Nemačke. „Zato će cene hrane verovatno biti ključni pokretač inflacije ove godine“, dodao je naučnik.

Institut ifo očekuje ove godine porast cena hrane od sedam odsto. Zbog toga su istraživači ekonomskih kretanja svoju prognozu ukupne stope inflacije u Njemačkoj podigli na četiri procenta.

Cene proizvođača porasle za 22 odsto

„Poskupljenja u prodavnicama tek počinju“, kaže Kristijan Jance iz konsultantske kuće „Ernst i Jang“. „Cene proizvodnje naglo rastu, što na kraju utiče i na potrošačke cene. To će posebno biti uočljivo nakon sledeće žetve.“ Predstoji nam, kaže Jance, „šok cena“.

Poslednji proračuni nemačkog Zavoda za statistiku pokazuju u kolikoj meri su proizvođači u poslednje vreme podigli cene poljoprivrednih proizvoda: one su u decembru prošle godine u proseku porasle za 22 odsto. „To je najveći međugodišnji rast cena još od jula 2011. godine“, navode statističari. Biljni proizvodi su, recimo, poskupeli za 29 odsto, a oni životinjskog porekla za 17 procenata.

Loše žetve

„Rast cena biljnih proizvoda delimično je posledica skoka cena žitarica u julu 2020“, navode iz Zavoda za statistiku. Velika potražnja iz Nemačke i inostranstva, uz istovremeno slabiju žetvu, glavni su razlozi za to.

Statističari objašnjavaju enormno povećanje cene uljane repice za 68 odsto činjenicom da se ona koristi i za proizvodnju energije, a u uslovima smanjene ponude u svetu, registrira se i velika potražnja.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari