Hrana u svetu najskuplja u poslednjih deset godina 1Foto: Pixabay/Neelam279

Cene hrane na svetskim tržištima porasle su drugi mesec uzastpno, dostigavši najviši nivo za poslednjih 10 godina, što je podstaknuto poskupljenjem žitarica i biljnih ulja, objavila je agencija Ujedinjenih nacija za hranu (FAO).

FAO indeks cena hrane, koji prati cene korpe osnovnih prehrambenih proizvoda, porastao je u septembru za 1,2 odsto u odnosu na revidiranu vrednost u avgustu, na prosečnih 130 bodova, što je njegova najveća vrednost od septembra 2011. godine, a u odnosu na prošlogodišnji septembar veća je za trećinu, navodi agencija Rojters.

U septembru su najviše poskupele žitarice – za dva odsto u odnosu na avgust, što se odrazilo na poskupljenje pšenice od skoro četiri posto zbog ograničavanja izvoznih kapaciteta u uslovima povećane potražnje.

„Među glavnim žitaricama pšenica će biti u fokusu narednih edmica jer će nagli rast cijena testirati potražnju“, ocenio je u saopštenju visoki zvaničnik FAO Aboreza Abasian.

Biljna ulja poskupeča su za 1,7 posto u odnosu na avgust, što je psoledica skoka cene palminog ulja pod uticajem snažne potražnje uvoznnika i zabrinutosti koju izaziva nestašica radne snage u Maleziji, vodećem proizvođaču palmniog ulja.

Uočljivo je i pskupljenje ulja uljane repice, ali su suncokretovo i sojino ulje pojeftinili.

U odnosu na prošlogodišnji septembar cene biljnih ulja više su oko 60 odsto.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari