Hrvatska zamrzava cene još 30 životnih namirnica, nema poskupljenja struje 1Foto: Pixabay/Alexas_Fotos

Cena struje za građane, privredu i institucije u Hrvatskoj ostaje ista, a vlada u okviru novog paketa mera za zaštitu domaćinstava i privrede od poskupljenja, ograničava cene za ukupno 30 proizvoda i to od ponedeljka, 18. septembra, objavili su danas zagrebački mediji.

Za suncokretovo ulje, mleko, brašno, šećer, celo pile, svinjsko mleveno meso ostaju ograničenja iz prethodnog paketa.

Među novim proizvodima s ograničenim cenama su jogurt u čašici i bočici – 40 centi, polutvrdi sir gauda blok za sečenje 6,49 evra, pirinač 2,29 evra za kilogram, špageti pola kilograma 1,09 evra, 10 svežih jaja klase M 2,45 evra, svinjski vrat bez kosti 5,49 evra, juneći vrat s kostima 6,99 evra, kilogram pilećih ili ćurećih viršli 2,69 evra, krompir u pakovanju od pet kilograma 3,99 evra, a šargarepa u rinfuzi 0,89 evra.

„Kompletna korpa proizvoda kojima je sada ograničena cena, na kraju prošle godine koštala bi 99,68 evra, a po novim cenama 76,19 evra, što je 23,57 odsto manje, uz uštedu od 23,49 evra“, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Novi paket mera koji se odnosi na sledećih šest meseci vredan je 464 miliona evra, uz postojeći 551 milion evra koliko ukupno vrede mere iz prethodnog paketa koje su na snazi godinu dana.

U sklopu novog paketa mera, od 1. oktoba pa narednih šest meseci cena struje ostaje ista za građane, privredu i institucije, za šta država izdvaja 288 miliona evra, rekao je Plenković.

Za velike privredne subjekte neće biti subvecionisanja cena struje, jer je tržišna cena pala i subvencije nisu potrebne, ali vlada, rekao je Plenković, garantuje da će i njima subvencionisati cene struje ako dođe do ozbiljnijeg poskupljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari