Osiguravajuće društvo GRAWE pokrenulo je humanitarnu akciju pod nazivom „Dobre vile za decu leptire“ kako bi pomoglo lečenja dece obolele od bulozne epidermolize, teške bolesti za koju još uvek nema leka. Predsednik UO GRAWE osiguranja Kristof Cetl i predsednik Udruženja DEBRA, Sandra Pavlović potpisali su i Sporazum o institucionalnoj saradnji i realizaciji ove humanitarne akcije.

 „GRAWE osiguranje a.d.o podržava aktivnosti udruženja DEBRA od njihovog osnivanja, u želji da pomogne deci oboleloj od ove teške bolesti. U tom cilju organizujemo humanitarnu akciju DOBRE VILE ZA DECU-LEPTIRE, u okviru koje ćemo za svaku novu polisu životnog osiguranja napravljenu u razdoblju od 1. januara do 31. marta 2011. godine u GRAWE osiguranju, iz sopstvenih sredstava izdvojiti po tri evra. Prikupljena sredstva biće iskorišćena za lečenje dece obolele od Bulozne epidermolize u Srbiji“, naglasio je Kristof Cetl i dodao da će u martu naredne godine biti održana i humanitarna manifestacija, na kojoj će svoj doprinos ovoj akciji moći da daju druga preduzeća i pojedinci. GRAWE osiguranje i udruženje Debra uključili su u ovu humanitarnu akciju i decu sa posebnim potrebama, koja su za ovu priliku pripremila simbolične poklone u obliku leptira.

Bulozna epidermoliza (EB) je veoma teška genetska bolest koju osim problema sa kožom i sluzokožom, prati i niz komplikacija i nuspojava na ostalim organima (problemi sa očima, ishranom, suženje jednjaka, problemi sa probavom, deformiteti i srastanje prstiju ruku i nogu, otežano kretanje, malokrvnost, propadanje zuba, zaostajanje u rastu, infekcije, sepse i invazivni rak kože). Manifestuje se ranama po celom telu, koje izgledaju i tretiraju se kao opekotine, teško zarastaju, prouzrokuju velike bolove i veoma otežavaju svakodnevnu negu bolesnika, a nastaju prilikom najmanjeg pritiska ili dodira na kožu. DEBRA je humanitarno udruženje roditelja i dece obolele od bulozne epidermolize, osnovano 2008. godine radi međusobnog povezivanja i organizovanja pomoći i podrške obolelima i njihovim porodicama. Deo je medunarodne mreže organizacija posvećenih prikupljanju sredstava za istraživanje i lečenje bulozne epidermolize a osnovni ciljevi udruženja su unapređenje kvaliteta života obolelih na teritoriji Srbije, međusobno povezivanje i edukacija obolelih i njihovih porodica o mogućnostima simptomatskog lečenja, dijagnostici, kao i formiranju tima stručnjaka za praćenje obolelih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari