Mame setaju bebe u kolicima po suncanom i toplom vremenu, danas u centru Novog Sada.Foto: Beta/Dragan Gojić/DS

Udruženje Mame su zakon i Digitalna zajednica pokrenuli su akciju „I preduzetnice su mame“, koja ima za cilj da ukaže na diskriminatoran položaj preduzetnica i izjednači ga sa položajem zaposlenih žena u pogledu prava na trudničko, porodiljsko i odsustvo sa rada radi nege deteta.

Inicijativa se zalaže, kako se navodi u saopštenju Udruženja Mame su zakon da preduzetnice koje za vreme trudničkog odsustva privremeno ne odjave obavljanje delatnosti treba da imaju pravo na pun iznos naknade zarade, kao i na pravičan obračun naknade zarade kako bi u toku porodiljskog i odsustva sa rada radi nege deteta imale uplaćene doprinose za obavezno socijalno osiguranje.

“Preduzetnice treba da imaju pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta u trajanju od dve godine za rođenje trećeg i svakog narednog deteta, ali i pravo prenosa odsustva sa rada radi nege deteta na partnera, kao i zagarantovanu nadoknadu koja ne može biti manja od minimalne zarade, prva tri meseca po rođenju deteta”, ističe se u ovoj inicijativi.

Usvajanje ovih mera bi dovelo, kako navode, do izjednačavanja položaja preduzetnica sa zaposlenim ženama, a njihovo usvajanje bi ujedno doprinelo i natalitetnoj politici države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari