Kompanija Imlek svečano je juče obeležila Dan rekordera farmera u dvorcu Kaštel Ečka kod Zrenjanina i nagradila rekordne isporučioce sirovog mleka. Nagrade farmerima rekorderima dodeljene su u dve kategorije – za porodične i komercijalne farme.

Dobitnici zlatne statue i zlatnika u kategoriji porodičnih farmi su Predrag Petrović iz Knića sa isporučenih 1,7 miliona litara mleka u 2011, Mirko Maksimović iz Banatskog Novog Sela, koji je prošle godine isporučio 846.761 litar mleka i Radoslav Čobanin iz Samoša koji je u protekloj godini isporučio Imleku 778.994 litara mleka. Dobitnici nagrada za najbolje komercijalne farme su BD AGRO iz Dobanovaca sa isporučenih 11,4 miliona litara mleka, PIK Bečej sa 9,6 miliona i ALMEX iz Pančeva sa isporučenih 6,6 miliona litara svežeg mleka.

Taurus Agro Konsalting u saradnji sa Imlekom nagradio je najboljih 10 porodičnih farmi sa po 10 doza bikovskog semena odličnih proizvodnih karakteristika, dok je Lucar Holstein Farms i Semex PKBB nagradio prve tri farme u konkurenciji komercijalnih i porodičnih farmi sa po 50 doza.

Slobodan Petrović, generalni direktor Imleka zahvalio se kooperantima i istakao da ova kompanija „uvek brine o njima“ i da je ponosan na rezultate koji su postigli, kao i da je siguran da će zajedno sa Imlekom i u budućnosti imati mnogo rekorda koje će zajedno proslavljati. Imlek će, prema njegovim rečima, i ove godine pronalaziti i razvijati nove načine na koje će negovati i unaprediti saradnju sa farmerima.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Vladimir Matović istakao je da je prošle godine zabeležen rast proizvodnje mleka. Politika Ministarstva je, prema njegovim rečima, da stalno unapređuje mlečno govedarstvo. „Prošle godine Ministarstvo je intervenisalo premijama od pet dinara po litri mleka, na šta je ukupno potrošeno 2,8 milijardi dinara. Odvojeno je 25.000 dinara po matičnom grlu, za sta je planirano 1,7 milijardi dinara,“ rekao je Matović. U poslednjih nekoliko godina, Imlek je uložio 50 miliona evra za razvitak farmi, odnosno za proizvodni lanac od primarne proizvodnje do proizvodnog objekta, Obezbeđeni su i krediti za primarnu proizvodnju mleka i nabavku mužne opreme. Imlek trenutno otkupljuje više od 80 odsto mleka, tzv. ekstra kvaliteta. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari