Indeks najlikvidnijih akcija, Beleks 15 porastao 1,8 odsto protekle nedelje 1Foto: Aleksandar Veljković

Indeks najlikvidnijih akcija, Beleks 15 na Beogradskoj berzi porastao je protekle nedelje 1,8 odsto, na 934,9 poena, saopštila je danas brokerska kuća Momentum.

„Domaće tržište akcija nastavilo je rast i četvrtu nedelju zaredom, u velikoj meri usled činjenice da je cena akcije Messer Tehnogasa stigla nadomak istorijskog maksimuma iz 2007. godine“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su „špekulacije“ o konsolidaciji vlasništva u Meser Tehnogasu krajem nedelje ozvaničene.

Ta kompanija je objavila nameru za preuzimanje akcija koje se nalaze u rukama manjinskih akcionara, a izvesno je da cena u ponudi neće biti ispod nivoa od 24.000 dinara po kojoj je Messer u protekli četvrtak sticao akcije.

Meser Tehnogas je krajem prošle nedelje kupovao akcije po ceni od 24.643 dinara, uz rast od 12,7 odsto.

Nešto intezivnije se trgovalo akcijom Naftne industrije Srbije čija je cena pala 1,9 odsto na 786 dinara uz promet od 28,8 miliona dinara.

Cena akcije Impol Sevala pala je 4,2 odsto na 5.200 dinara, uz promet od 14,3 miliona dinara.

Akcije te valjaonice aluminijuma u proleće prošle godine stizale su do istorijskog maksimuma od 6.700 dinara posle rekordnih rezultata, da bi potom usledio postepeni silazni trend nakon slabljenja globalne tražnje i lošije uposlenosti kompanije.

Akcije Jedinstva iz Sevojna su takođe bile među prometnijim papirima sa realizacijom od 9,8 miliona dinara, na nivou od oko 7.000 dinara. Među kupcima je ponovo bila i sama kompanija koja je nastavila sprovođenje programa otkupa sopstvenih akcija.

Ukupan promet u trgovanju na berzi prošle nedelje iznosio je 133,7 miliona dinara ili 1,1 milion evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari