Indija neće prekršiti sankcije uvedene Rusiji? 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Indijske vlasti neće prekršiti sankcije uvedene Rusiji, uključujući gornju granicu cene ruske nafte od 60 dolara po barelu, saznaje Blumberg a prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Vlada Indije je zatražila od banaka i trgovaca da se pridržavaju ograničenja. Izvor Blumberga rekao je da je Indija razgovarala o ograničenjima sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama G7 na marginama samita G20 čiji je domaćin bio NJu Delhi početkom marta.

Indijske vlasti nisu službeno objavile da podržavaju sankcije i gornje granice cena koje je G7 uveo protiv Moskve.

Ranije se ispostavilo da je Rusija ušla u top 5 najvećih trgovinskih partnera Indije prema indijskom ministarstvu trgovine, prvenstveno zbog činjenice da je već tri meseca zaredom najveći izvoznik nafte u Indiju.

U odnosu na novembar 2022. godine izvoz nafte je porastao za 24 odsto.EU, G7 i Australija su 5. decembra 2022. godine uvele ograničenje cene ruske nafte (60 dolara po barelu), a dva meseca kasnije slične sankcije EU stupile su na snagu za ruske naftne derivate (100 dolara po barelu visoko kvalitetnih proizvoda i 40 dolara po barelu za one slabijeg kvaliteta).

Prema Međunarodnoj agenciji za energetiku, ruski prihodi od izvoza nafte i gasa pali su za 38 odsto na godišnjem nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari