Indijski radnici iz Linglonga otputovali iz Srbije: Isplaćene im zarade i vraćeni im pasoši 1foto Miroslava Pudar

Indijski radnici, njih 11, koji su bili angažovani na gradilištu Linglonga u Zrenjaninu, a zbog kojih je ”Astra” podnela prijavu zbog sumnje na trgovinu ljudima, vraćaju se svojim domovima.

Njih su na aerodrom “Nikola Tesla” ispratili aktivisti angažovani na njihovom slučaju.

Radnicima su isplaćene zaostale zarade i vraćeni su im pasoši, a zemlju napuštaju pošto su u policijskoj upravi Zrenjanin danima davali izjave u postupku koji se vodi pred Višim javnim tužilaštvom u tom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, piše N1.

Odlasku Indijaca prethodili su svakodnevni pritisci menadžmenta kineske kompanije, koji su pokušavali radnike da pošalju domovima bez isplaćenih dugovanja, ali i da spreče njihovu komunikaciju sa medijima i sa policijom.

Podsetimo, organizacija “Astra” podnela je ranije prijavu zbog sumnje na trgovinu ljudima, zbog slučaja 11 indijskih radnika angažovanih na gradilištu fabrike “Linglong”, preko kompanije “China energy engineering group”.

Kompanija je radnicima ostala dužna više neisplaćenih zarada a za vreme boravka u Srbiji bili su im oduzeti pasoši. Radnici su se žalili na izuzetno loše uslove života i rada, a odredbe njhovih ugovora o radu, po više tačaka su u suprotnosti sa zakonodavstvom.

Kompanija “Linglong” negirala je da je ikada na svom gradilištu imala angažovane radnike iz Indije I tvrdila da je još 2022-e raskinula ugovor sa kompanijom “China energy engeneering group”, preko koje su radno angažovani indijski radnici, a koja je zapošljavala I radnike iz Vijetnama pre nešto više od dve godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari