Industrijska proizvodnja u Srbiji u februaru veća za 2,6 odsto nego u februaru prošle godine 1Foto: FoNet MUP Srbije

Industrijska proizvodnja u Srbiji u februaru ove godine bila je veća za 2,6 odsto nego u isto vreme 2020. godine, a u odnosu na prošlogodišnji prosek bila je veća za 1,2 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Industrijska proizvodnja u periodu januar – februar ove godine, u poređenju sa istim periodom 2020. godine, takođe je bila veća za 2,6 odsto, navdeno je u saopštenju.

Posmatrano po sektorima, u februaru ove godine, u odnosu na isti mesec lane, rast od 10,2 odsto je zabeležena u sektoru snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija, u sektoru prerađivačke industrije rast je bio 1,4 odsto, dok je sektoru rudarstva imao pad od tri procenta.

Podaci o industrijskoj proizvodnji – po namenskim grupama, u februaru ove godine, u odnosu na februar prethodne godine, pokazuju da je došlo do rasta u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 16,6 odsto, energije, za 10,5 odsto i intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 2,6 procenata.

Iz RZS su naveli da je pad zabeležen u proizvodnji kapitalnih proizvoda, za 0,7 odsto, i netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 6,3 odsto.

Obim industrijske proizvodnje u februaru ove godine, u odnosu na februar 2020. godine, imao je rast kod 13 oblasti, koje su učestvovale u strukturi industrijske proizvodnje sa 50 odsto, a pad kod 16 oblasti.

RZS je utvrdio da je najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u februaru ove godine, u odnosu na februar 2020. godine, imala proizvodnja električne energije, proizvodnja koksa i derivata nafte, proizvodnja električne opreme, proizvodnja ostalih saobraćajnih sredstava i proizvodnja hemijskih proizvoda.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za februar 2021. u odnosu na januar 2021. godine pokazuje da je za industriju – ukupno ostvaren rast industrijske proizvodnje od 2,2 odsto i da je za preradjivačku industriju ostvaren rast od 2,6 odsto.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za februar 2021. godine, u odnosu na prosek 2020. godine, za industriju – ukupno pokazuje da je ostvaren rast od 9,7 procenata, a za prerađivačku industriju rast od 10 odsto.

Proizvodnja malih preduzeća, gde je broj zaposlenih manji od 50, koja nisu obuhvaćena redovnim statističkim istraživanjem prati se na uzorku izabranih jedinica iz sektora prerađivačke industrije.

Кada se uključi ocena industrijske proizvodnje malih preduzeća iz uzorka, industrijska proizvodnja u februaru 2021. godine, u odnosu na prosek 2020. godine, kod ukupne industrijske proizvodnje bila je veća za 1,4 odsto, a kod preradjivačke industrije manja za 2,5 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari