U prethodne četiri godine, opština Pećinci privukla je 200 miliona evra direktnih investicija, što je svrstava na prvo mesto u Srbiji po visini ulaganja po glavi stanovnika. Ubrzani razvoj započeo je formiranjem industrijske zone u Šimanovcima u kojoj su već izgradile ili grade svoje pogone 28 fabrika, među kojima su JUB, Trimo iz Trebinja, Lož Kovinoplastika, Don kafe, ITM grupa.

U prethodne četiri godine, opština Pećinci privukla je 200 miliona evra direktnih investicija, što je svrstava na prvo mesto u Srbiji po visini ulaganja po glavi stanovnika. Ubrzani razvoj započeo je formiranjem industrijske zone u Šimanovcima u kojoj su već izgradile ili grade svoje pogone 28 fabrika, među kojima su JUB, Trimo iz Trebinja, Lož Kovinoplastika, Don kafe, ITM grupa… U industrijskoj zoni, hektar zemljišta košta više od 300.000 dinara. Trenutno je pogonima pokriveno oko 350 hektara, a prostornim planom opštine predviđeno je da još 1.650 hektara bude ponuđeno investitorima – izjavio je juče na konferenciji za novinare predsednik Skupštine opštine Pećinci Živko Marković.
On je podsetio da je za 2007. godinu usvojen budžet od 1,9 milijardi dinara, od čega je 593,6 miliona predviđeno za investicije.
– Najbolja reklama Šimanovaca je upravo broj investitora – zaključio je Marković i dodao da je prosečna plata radnika u ovoj opštini oko 25.000 dinara, ali da neke fabrike, kao što je JUB daju zaposlenima i do 500 evra.
Iako u Službi za zapošljavanje trenutno ima oko 2.200 nezaposlenih, prema rečima Markovića, realan broj radno sposobnog stanovništva koje čeka na posao kreće se oko 1.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari