Inflacija pogurala promet industrijske proizvodnje 1foto (BETAPHOTO/EPS/EV)

Promet u industriji u februaru 2022. godine bio je veći je za 35,1 odsto u odnosu na februar 2021. godine, mada je fizički obim industrijske proizvodnje bio manji za 0,7 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Najveći međugodišnji rast prometa u februaru ostvarilo je rudarstvo, čak 623,3 odsto. Promet u energiji je povećan za 89,3 odsto, a promet u prerađivačkoj industriji skočio je 29,7 odsto.

Promet intermedijarnih proizvoda, odnosno repromaterijala je porastao za 42,8 odsto, dok je promet kapitalnih proizvoda imao rast od 21,6 odsto.

Promet trajnih proizvoda za široku potrošnju je povećan u odnosu na februar 2021. za 14,4 odsto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 22,8 odsto.

Ovako visok rast prometa je manjim delom posledica rasta fizičkog obima proizvodnje, a većim delom rasta cena, što se najbolje vidi u rudarstvu i energetici.

Naime, međugodišnji rast fizičke proizvodnje rudarstva u februaru iznosio je 37,5 odsto, dok je rast prometa bio neverovatnih 623 odsto. Ali ako je ovo ogroman broj, šta reći za međugodišnji rast prometa rudarstva na inostranim tržištima od 26,7 puta ili 2.677 odsto!

Promet energije je porastao za blizu 90 odsto, ali je obim proizvodnje u februaru u odnosu na februar 2021. bio manji za skoro 20 odsto. Tu su takođe „povukle“ cene u izvozu, pa je promet u inostranstvu bio 2,4 puta veći nego godinu ranije, dok je na domaćem tržištu rast prometa iznosio 75 odsto.
Slično je i sa proizvodnjom trajnih proizvoda za široku potrošnju koja je međugodišnje smajena za 14 odsto, ali je njen promet zbog rasta cena porastao za 14,4 odsto.

Takođe, u istom periodu prerađivačka industrija je ostvarila međugodišnji rast fizičke proizvodnje od svega 0,8 odsto, dok je rast prometa iznosio skoro 30 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari