Inflacija u SAD ponovo se povećala u martu, na 3,5 procenata na godišnjem nivou 1Foto: EPA-EFE/ MICHAEL REYNOLDS

Inflacija u SAD u martu je nastavila da se povećava na 3,5 odsto na godišnjem nivou u odnosu na 3,2 odsto kolika je bila u februaru, pokazuju podaci koje je danas objavilo američko Ministarstvo rada.

Podaci su ponovo razočarali analitičare koji su očekivali manji rast.

Porast potrošačkih cena je s druge strane na mesečnom nivou ostao nepromenjen, na 0,4 odsto kao i prethodnog meseca, dok su analitičari očekivali pad od 0,3 odsto, prema agenciji Market voč.

Inflacija je u velikoj meri podstaknuta, kao od početka godine cenama benzina, stanovanja i prevoza, dok cene hrane, na čije kretanje posebno potrošači obraćaju pažnju, ostaju takoreći nepromenjene drugi uzastopni mesec.

Kretanje cena u SAD je posebno osetljiva tema u ovoj izbornoj godini, u vreme kada demokratski predsednik Džo Bajden koji se kandiduje za drugi mandat pokušava da koncentriše svoju kampanju na uspehu svoje ekonomske politike.

Pokazalo se međutim da se percepcija birača mnogo razlikuje od makroekonomskih podataka, posebno zbog znatno većeg porasta cena koji se beleži već dve godine.

Američka centralna banka Fed, koja se već više od dve godine bori protiv porasta cena, pažljivo prati inflacionu krivu. Njena glavna alatka u borbi protiv inflacije je bila podizanje kamatne stope između marta 2022. i jula 2023. godine, koje su se podigle između 5,25 i 5,50 odsto, najviši nivo u poslednjih 20 godina.

Fed planira da počne da smanjuje kamatne stope ove godine. Ali zvaničnici Feda su poslednjih nedelja govorili da više vole da čekaju nekoliko meseci da bi bili sigurni da nema rizika da inflacija ponovo skoči.

Analitičari ipak očekuju prvo smanjenje kamatnih stopa tokom sastanka Feda predviđenog sredinom juna, dok naredni sastanci 30. aprila i 1. maja treba ponovo da se završe sa zadržavanjem kamatnih stopa nepromenjenim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari