Inspekcija rada podnela prekršajne prijave protiv Fijat plastika 1Foto: FoNet /Dragan Antonic

Kao što su i najavili, predstavnici Štrajkačkog odbora u Fijat plastiku, kojima je onemogućeno da uđu u krug fabrike, danas su imali sastanak sa načelnicom Inspekcije rada Šumadijskog upravnog okruga.

Na sastanku nam je rečeno da su podnete prekršajne prijave protiv odgovornih lica u Fijat plastiku zbog kršenja Zakona o radu prilikom slanja radnika na prinudni odmor usred štrajka.

Takođe, danas je sproveden inspekcijski nadzor usled jučerašnjih dešavanja, kada su predstavnici štrajkačkog odbora sprečeni da uđu u krug fabrike, iako je štrajk u toku i na to imaju pravo po zakonu – izjavili su posle sastanka sa članovi Štrajkačkog odbora Fijat plastika, dodajući da su ostale nepravilnosti povodom tretmana zaposlenih u ovoj firmi i „dalje u procesu rešavanja“.

Predstavnici Sindikata Fijat plastika, poslali su danas i otvoreno pismo ministarki za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dariji Kisić Tepavčević. Oni su ministarku pozvali i na hitan sastanak, kako bi je bliže upoznali sa problemima u tom preduzeću. Predstavnici Sindikata su podsetili ministarku da vode već četvrti štrajk zbog niskih zarada i stalnog kršenja radnog zakonodavstva od strane Fijat plastika. Oni napominju da je u toku štrajka poslodavac je uputio 13 zaposlenih, među kojima i sve članove Štrajkačkog odbora, na plaćeno odsustvo.

– Na plaćeno odsustvo smo upućeni usmenim obaveštenjem, bez donošenja pisanih rešenja, što je takođe kršenje Zakona o radu – napominju štrajkači, ističući da je njihovim predstavnicima – predsedniku Štrajkačkog odbora i njegovom zameniku – zabranjen ulaz u fabriku, iako se štrajk u tom trenutku odvijao.

Takođe, napominju da im poslodavac nikada nije dostavio Pravilnik o radu, već im je nudio da potpišu kolektivni ugovor, koji nije hteo da im dostavi.

„U želji da stanje promenimo, da naša država obezbedi poštovanje Zakona i radnička prava, pozivamo vas da se kao ministarka zadužena za oblast rada, što pre uključite u rešavanje navedenih problema u interesu države i naroda koji u njoj živi“, poručuje se u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari