Jubilarni, 50. Dragačevski sabor trubača, koji će se održati od 13. do 22. avgusta, sudeći po najavama i rezervacijama smeštaja, okupiće goste i učesnike sa gotovo svih kontinenata. Guča se već odavno priprema da za deset saborskih dana dočeka, ugosti i zabavi blizu milion posetilaca iz zemlje i sveta, kako predviđa predsednik lučanske opštine Slobodan Jolović. Organizatori procenjuju da je već sada oko 80 odsto smeštajnih kapaciteta u Guči i okolnim mestima rezervisano. Od stranaca najviše je Francuza, Slovenaca i gostiju iz drugih bivših jugoslovenskih republika. Tako će Slovenci napuniti Ivanjicu, a studenti iz Grčke Arilje. Ovih dana stižu rezervacije za smeštaj gostiju i iz Maroka, Australije, Norveške i Švajcarske.

U samom centru Guče smeštaj će koštati od 25 do 30 evra, a više pansiona nudi i bon za jedan obrok. Nešto dalje od varošice, cena prenoćišta je od 10 do 15 evra. Osim gostiju, na raznim manifestacijama izvornog narodnog stvaralaštva, među oko 2.000 učesnika ovogodišnjeg Sabora, naći će se i plesna grupa australijskih starosedelaca Aboridžina, zatim folklorni sastavi iz Poljske, Maroka, Izraela, Engleske i drugih zemalja. Organizatore će sabor koštati oko 30 miliona dinara, od kojih je Vlada Srbije, kao pokrovitelj, dala deset miliona.

Svi prilazi Guči su u dobrom stanju, a mesta za parkiranje vozila ima više nego ikada. Ugostitelji obećavaju da cene njihovih usluga neće biti mnogo veće nego pre godinu dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari