Investicija u energetsku efikasnost bazena u Petnici 1Foto: Kolubarske.rs

 

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojkovć potpisali su juče ugovor za projekat energetske sanacije javnih objekata, saopštila je PR služba grada Valjeva, prenosi Portal Kolubarske.rs.

Kako se navodi u saopštenju, Ministarstvo rudarstva i energetike je za projekat u Valjevu opredelilo 28 miliona dinara.

Grad Valjevo je prvi grad u Republici Srbiji koji će primeniti savremene tehnologije obnovljivih izvora energije, u cilju smanjenja korišćenja fosilnih goriva i emisije štetnih gasova. To se postiže postavljanjem solarnih panela koji konvertuju sunčevu energiju u električnu i koja će se koristiti za rad toplotnih pumpi koje će grejati vodu u bazenima i objekte u SRC Petnica, posebno u zimskim uslovima.

Grad kroz ovaj projekat postavlja i termičku izolaciju na bazenima i objektima, čime se dodatno štedi energija. Takođe, Valjevo je prvi grad koji kombinuje sve tri mere energetske efikasnosti: solarne panele, toplotne pumpe i termičku izolaciju, pišu Kolubarske.

Prema rečima ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović, koja je u Vrnjačkoj Banji uručila ugovore predstavnicima 21 lokalne samouprave, među kojima je i grad Valjevo, za energetsku sanaciju Ministarstvo rudarstva i energetike je izdvojilo ukupno 665 miliona dinara, a renoviraće se škole, sportske hale, vrtići i domovi zdravlja.

Investicija u energetsku efikasnost bazena u Petnici 2
Ministarka Dubravka Đedović Handanović i gradonačelnik Lazar Gojković Foto: www.gov.rs

Ministarka je podsetila da je kroz prethodne javne pozive energetski do sada sanirano 145 objekata u 145 lokalnih samouprava i uloženo oko 2,7 milijarde dinara. Najavila je i da će Ministarstvo nastaviti da podržava ovakve projekte i ulagati u energetsku efikasnost kako javnih objekata, tako i domaćinstava, navodi se u tekstu Nezavisnih internet novina Kolubarskog okruga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari