"Investitorski" rulet za Beobanku 1Foto: Twitter/Goran Vesić

Trebalo je da liči na omaž Milici Šterić, znamenitoj srpskoj arhitektici. Ostao je, međutim, samo pokušaj. Zahvaljujući vlasti koja čega god se dohvati, pretvori u mućku ili bruku.

Javnost je pre neki dan saznala da je Ministarstvo građevinarstva izdalo dozvolu novosadskoj firmi Astoria Properties za rekonstrukciju zgrade nekadašnje Beobanke na beogradskom Zelenom vencu.

Objavljujući vest nadležni državni organi nisu se upuštali u razloge zašto je od prodaje zgrade do izdavanja dozvole prošlo šest godina, ali je resorni ministar podsetio da je realizacija ovog projekta počela još dok je obavljao funkcije u gradu Beogradu, obećao je da će zgrada postati jedan od najlepših poslovnih objekata i istakao da je ponosan što se „konačno na mapu Beograda vraća zdanje arhitekte Milice Šterić, jedne od prvih žena arhitekata posleratnog modernizma u Srbiji“.

Vlast često voli da eksploatiše pojmove „lepo“ i „ponos“ kad hoće da sakrije ružne i sramotne detalje svojih „projekata“. A upravo je „projekat Beobanka“ pokazao kako funkcioniše vlast u glavnom gradu i državi, razotkrio kanale isprepletanih mutnih interesa, sumnjiva postupanja, zametanja tragova i osvetlio toksičnu spregu politike i biznisa.

I u jesen 2016. vlast se, isto kao i sada, hvalila budućom lepotom zgrade koja će biti rekonstruisana i pretvorena u prvu „zelenu“ zgradu (soliter sa zelenim fasadama) u Srbiji, koja će opravdati ime Zelenog venca. Tada je (23. novembra) vlast, posle pet neuspešnih pokušaja, prodala zgradu nekadašnje Beobanke za 4,25 miliona evra.

Kupac je bila firma Stattwerk iz Štutgarta, koju su zastupali poslovođa Miraš Mirašević i komercijalista Slavica Mirašević.

"Investitorski" rulet za Beobanku 2
Foto: Twitter/Goran Vesić

Posle potpisivanja kupoprodajnog ugovora Miraš nije želeo da govori za koje je namene kupljena zgrada sa 13 spratova i 10-ak hiljada kvadratnih metara.

U nadmetanju za kupovinu zgrade Miraš i Slavica pobedili su izraelsku kompaniju Almogim Holdings koja je nešto kasnije (2017) kupila bivšu zgradu Ambasade SAD i sa firmom Yossi Avrahami za tri godine izgradila superluksuzni stambeno-poslovni kompleks „Kneza Miloša rezidens“.

Tek godinu i po dana posle kupovine iz Stattwerka je stigla informacija o namerama kupca i budućem izgledu zgrade Beobanke. U medije je puštena „žvaka“ o soliteru sa zelenom fasadom i namerom nemačke firme da kupi i susedne zgrade (EPS i Poreska uprava), kako bi sva tri objekta pretvorila u jedinstvenu zelenu oazu.

„Stattwerk je izrazio želju i dobio pozitivan signal od EPS, Ministarstva finansija i drugih organa vlasti za kupovinu ove dve zgrade“, čulo se na promociji idejnog rešenja koje je obuhvatilo sva tri objekta. Procenjena vrednost projekta bila je oko 30 miliona evra a završetak planiran za 15 meseci.

Rečeno je da će u novoj „zelenoj“ zgradi biti eko-hab centar, poslovni prostor za ekološki orijentisane firme i apart hotel, a na krovu vidikovac i eko restoran.

Istog dana kad je zgrada Beobanke prodata pojavila se sumnja u kvalitet transakcije. Jedan opozicioni političar okačio je tvit u kome je tvrdio da je zgrada (ras)prodata za 498 evra po kvadratu i priložio skrinšot stranice iz Agencije za privredne registre (APR) iz kojeg se vidi da je firma Stattwerk doo.

Beograd-Stari grad (firma-kćerka štutgarske kompanije) osnovana devet dana pre kupovine zgrade Beobanke i da joj je sedište u Hilandarskoj ulici 8. Pažnju je, razumljivo, najviše privukao datum osnivanja firme (14. novembar 2016). Ali je promakao ključni detalj – matični broj firme (21242454) i poreski identifikacioni broj, PIB (109784557).

Kad se danas u APR programu „pretraga“ ukuca matični broj 21242454 ili PIB 109784557, pojavi se preduzeće Brankov Business Centar iz Novog Sada, Kralja Aleksandra 12. koje je osnovano istog dana kad i beogradska firma Statwerk i sa istom šifrom delatnosti (7022 – konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem).

APR baza podataka o firmi Brankov Business Centar u odeljku „odluka registratora“ nudi dokumenta iz kojih se vidi da je Mirašu Miraševiću, hrvatskom državljaninu, 14. novembra 2016. izdato rešenje o osnivanju firme Stattwerk u Beogradu (kao osnivački ulog uplatio je dva puta po 100 dinara).

A onda je 15. decembra 2016. registrator APR izdao novo rešenje iz koga se vidi da novi vlasnik Statwerk doo. postaje kompanija Stattwerk GmbH & Co KG iz Štutgarta, Firnhaberstrasse 5/A/B sa 99 odsto udela a jedan odsto vlasništva ima Mirašević. Istovremeno se konstatuje povećanje osnovnog kapitala za 43.124.795 dinara.

U APR više ne postoji firma Stattwerk doo. Beograd. U stavci „odluka registratora“ od 2016. do 2021. ne postoji ni jedan dokument koji dokazuje bilo kakvu statusnu promenu koja bi dovela u vezu preduzeća Stattwerk doo, Brankov Business Centar i Astoria Propertis. Inače, jedini vlasnik firme Brankov Business Centar je Astoria Propertis, a stoprocentni vlasnik obe firme je Miroslav Stanković.

Posle javne prezentacije projekta rekonstrukcije koji je 10. maja 2018. imala firma Stattwerk na priču o bivšoj zgradi Beobanke pao je mrak. I tek u aprilu 2021. pojavila se vest koja baca novo svetlo na moguću ulogu te nemačke kompanije i njene beogradske firme-kćerke. Iz podataka i sleda događanja moglo bi se naslutiti da je poslužila kao „zec“ (lažni trkač u atletici) u kupoprodajnoj transakciji.

Utisak je pojačan kad je portal Beobuild 27. aprila 2021. objavio da je „zgrada nekadašnje Beobanke na Zelenom vencu pre nekoliko dana dobila novog vlasnika, čime je stavljena tačka na prethodni projekat kompanije Stattwerk. Ostatke nekadašnjeg objekta kupila je novosadska firma Astoria Properties“.

Ubrzo je preduzeće Astoria Properties pojasnilo da je „kupilo udeo u privrednom društvu Stattwerk, te je samim tim postalo vlasnik dela objekta u Carice Milice 2 u Beogradu“ (odnosno, nekadašnje zgrade Beobanke).

Iako se ne kaže kad se dogodila kupovina i koliki udeo je kupljen, objašnjenje zvuči razumno. Ali, ima bitan detalj iz 2016. koji narušava smisao ove transakcije – isti matični broj i PIB beogradskog Stattwerka i novosadskog preduzeća Brankov Business Centar.

Da li je Astoria Properties kupila beogradsku firmu-kćerku Stattwerk istog dana kad je nemački Stattwerk postao vlasnik zgrade Beobanke (23. novembar 2016)? Moguće. Ali, zašto onda nemačka kompanija Stattwerk na konferenciji za štampu godinu i po dana kasnije (10. maj 2018) predstavlja „Idejno rešenje buduće zelene oaze koje je izradio tim stručnjaka Stattwerka“?

Zašto Stattwerk to radi ako zgrada Beobanke više nije njegovo vlasništvo?

Ne zna se za koliko je novca 2021. Astoria Properties kupila beogradsku filijalu nemačke firme Stattwerk, pa time i zgradu Beobanke. Miraš i Slavica Mirašević nisu objasnili zašto su se odlučili na taj korak posle pet godina s obzirom da su se prethodno javno hvalili da imaju resurse (finansijske i stručne) da rekonstruišu i stave u funkciju tu zgradu. Ko su, uostalom, Astoria Properties i njen vlasnik Miroslav Stanković?

Firma je osnovana 15. maja 2012. kao preduzeće za trgovinu i usluge koje se bavi iznajmljivanjem i upravljanjem nekretninama.

U 2021. godini (kad je od Stattwerka zvanično otkupila zgradu Beobanke) Astoria Properties imala je četvoro zaposlenih, ukupnu aktivu 20 miliona evra, stalnu imovinu 19,6 miliona, kapital 4,7 miliona, poslovni prihod 598.000 i neto gubitak od 110.000 evra.

Firma je te godine imala neto profitnu maržu (mera profitabilnosti), stopu prinosa na vlastiti kapital (roe) i stopu povrata aktive (mera rentabilnosti) – 0,00 odsto. Koeficijent obrta ukupne aktive i koeficijent obrta dugoročne (stalne) imovine bili su 0,03 a koeficijent obrta kratkoročne (obrtne) imovine 1,28.

Miroslav Stanković je, pored Astoria Properties i Brankov Business Centar, vlasnik (suvlasnik) još nekoliko aktivnih kompanija. Aktivna su preduzeća Clips DK, Argenta, SF1 coffiee i SF1 properties. U likvidaciji su Brankova kapija i Stanković Novi Sad, a iz registra su izbrisani Crystal smart i Claires Balkan.

Kroz upravljačke funkcije u svojim firmama Stanković ostvaruje promet od 11,3 miliona evra i profit od 4,1 milion evra, a kroz vlasništvo pravi promet od 2,5 miliona evra i profit od 190.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari