Zgrada "Beobanke" prodata za 4,25 miliona evra 1Foto: gradjevinarstvo.rs

Zgrada „Beobanke“ na Zelenom vencu prodata je juče na javnoj licitaciji za 4,25 miliona evra firmi Štatverk iz Beograda. Na šestoj po redu aukciji nadmetala su se tri ponuđača, a objekat je dostigao cenu za 30 odsto veću od početne.

Gradonačelnik Siniša Mali rekao je novinarima nakon obilaska radova na projektu Rajićeva da bi „on lično dao zgradu Beobanke i za nižu cenu, samo da neko ulaže i napravi nešto od toga“.

– Prodaja zgrade Beobanke za nas znači da investitori veruju u grad Beograd jer godinama i decenijama unazad niko nije uspeo da nađe rešenje za tu zgradu. Cena je sa 3,1 milion otišla na 4,25 miliona evra, odnosno za skoro 30 odsto je porasla, što je dobro za grad i budžet. Ono što sada vidimo to je potpuno ruglo, nemamo nikakvu svrhu da kažemo da to vredi desetine miliona evra a da niko ne kupi, i da ta zgrada decenijama bude ruglo u našem gradu. Krenuli smo sa cenom dovoljno atraktivnom za tri investitora, što je dobro jer se do sada niko na prethodnim aukcijama nije javio“, rekao je Mali.

On je dodao da još nije poznato koja će biti namena objekta, ali da će to verovatno biti ili hotel ili poslovna zgrada, te da će javnost o tome biti obaveštena čim stigne projekat investitora.

„Šta god da bude biće lepo uređeno i biće sjajno u odnosu na to kako je izgledalo do sada. Očekujem da će se investitor brzo pojaviti da pokaže projekat koji će se na tom prostoru raditi“, rekao je Mali i dodao da su razgovori koji su vođeni sa velikim brojem investitora prilikom prezentacije zgrade Beobanke za prodaju bili vezani za sređivanje pešačke zone, projekat Beograd na vodi, metro.

Glavna zgrada od 13 spratova i pripadajući objekat na pet nivoa imaju više od 8,5 hiljada kvadrata, izgrađeni su za Energoprojekat ali su pripali Beobanci. Nakon što je Banka otišla u stečaj 2002, zgrada je iseljena a brojni problemi odlagali su njenu prodaju. Kada su pitanja vlasništva rešena i pokušaji rekonstrukcije završeni, Grad je u više navrata pokušavao da je proda ali bez uspeha. Ovo je šesti takav pokušaj, a u međuvremenu početna cena je pala sa prvobitno traženih 12 miliona evra.

Novi vlasnik

Novi vlasnik zgrade, kompanija Stattwerk doo iz Beograda, u stopostotnom je vlasništvu Miraša Miraševića, inače hrvatskog državljanina, dok se matična firma nalazi u Štutgartu. U Privrednom registru stoji da je firma osnovana 14. novembra ove godine, a kao delatnost preduzeća upisane su konsultantske usluge u poslovanju i upravljanju. U svom portfoliju kompanija navodi da se bavi prenamenom nekadašnjih fabrika i skladišta u stambene i poslovne prostore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari