Isplata subvencija poljoprivrednicima koji su se naknadno prijavili počela danas 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/EV)

Isplata subvencija po hektaru za sve korisnike koji su već bili u sistemu je završena, dok za one koji su se prijavili naknadno na adresu Ministarstva poljoprivrede isplata subvencija počinje danas.

Isplata subvencija poljoprivrednim proizvođačima u Srbiji od 8.000 dinara po hektaru počela je 11. marta. U isto vreme, oni koji se bave organskom proizvodnjom dobili su subvencije od 28.000 dinara po hektaru.

Kako je ranije najavljeno, ukupno 313.000 gazdinstava dobiće 125 miliona evra pomoći usled aktuelnog stanja na energetskom tržištu, što je uvećanje subvencija po hektaru u odnosu na prošlu godinu za 100 odsto.

Ranije je Ministarstvo najavilo da će usled nepovoljne epidemiološke situacije izazvane korona virusom, a u cilju efikasnije isplate podsticaja po hektaru biljne proizvodnje, ove godine isplata ići bez podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na podsticaj Upravi za Trezor.

“Uprava za agrarna plaćanja će na osnovu preseka stanja o isplaćenim osnovnim podsticajima u biljnoj proizvodnji u 2021. godini, svim poljoprivrednicima koji su protekle godine ostvarili pravo na ovaj podsticaj isplatiti sredstva i za 2022, iako nisu podnosili zahtev”, navodi se na sajtu Ministarstva poljoprivrede.

Subvencija će se obračunovati, kako su istakli, na osnovu prijavljenih površina pod konvencionalnom poljoprivrednom proizvodnjom sa presekom na dan 30 septembra 2021. godine.

Poljoprivredni proizvođači koji su registrovali svoje gazdinstvo u periodu između 30. septembra 2020. i 30. septe,bra 2021. godine ili pre tog perioda, a koji u 2021. godini nisu ostvarili pravo na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji, zahtevi mogu da se predaju Upravi za agrarna plaćanja na mejl adrese [email protected] sve do 30. aprila 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari