Kopaonik Biznis forum 2011. juče je završen ocenom da je Srbiji potreban novi model rasta zasnovanog na proizvodnji i izvozu i da su nam potrebne strukturne reforme. Jedan od organizatora skupa Dragan Đuričin istakao je i da postoje naznake da će „jedan od članova ovog skupa“ dobiti mesto u rekonstruisanoj Vladi, a ko je u pitanju trebalo bi da bude poznato danas, ako je verovati najavi premijera Cvetkovića s početka nedelje, da bi do petka trebalo da bude poznat sastav novog kabineta.


U zaključcima skupa istaknuta je potreba za sprovođenjem restitucije, reformom javnih preduzeća, penzijskog osiguranja i prosvete, kao i unapređenje korporativnog upravljanja. Kao jedan od prioriteta naglašena je izgradnja kako Koridora 10, tako i regionalnih puteva, dok je Narodna banka Srbije ponovila potrebu za većom dinarizacijom i makrostabilnošću. Poseban akcenat stavljen je i na potencijal razvoja poljoprivrede i prehrambene industrije i potrebu za većim premijama u mlekarstvu.

Na jednom od poslednjih panela vicepremijer Božidar Đelić je kao pozitivno istakao znatno veće izdvajanje za nauku ove godine, a predložio je i da država odvoji novac za davanje garancija dobrim srpskim preduzećima, koja ne mogu da dobiju kredite jer su već iskoristila sve hipoteke. Sa tom idejom složio se Nenad Popović, vlasnik ABS holdinga, koji je predložio i da se subvencije za poljoprivredu barem utrostruče. Kako je istakao Đelić, ako Srbija ne sprovede reforme, za deset godina će biti „dosta spora, jer će mladi odlaziti iz nje, a postoji i rizik da ćemo onda imati dve Srbije“.

– Jedna će biti ona koja je uključena u međunarodnu konkurenciju, sa visokom fleksibilnošću i produktivnošću, dok je druga ona koja se odnosi na zaposlene u državnom sektoru gde se produktivnost ne meri, a radno mesto je zagarantovano – poručio je Đelić.

Pritisak

Na marginama skupa na Kopaoniku član Saveta Komisije za zaštitu konkurencije Ivan Ugrin poručio je da je panel na kome se diskutovalo o slučaju Salforda predstavljao „pritisak na Vrhovni kasacioni sud pred kojim se trenutno vodi postupak po zahtevu za zaštitu zakonitosti koji je pokrenula ta kompanija“. On je istakao da je jedan od učesnika panela ekonomista Dragan Đuričin „član Upravnog odbora Imleka“, dok je drugi učesnik profesor Pravnog fakulteta Miroljub Labus zakonski zastupnik Koka-kole u postupku pred komisijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari