Istraživanje EIB: Optimističke prognoze za bankarski sistem u regionu, neizvesnosti i rizici ostaju 1Foto: Pixabay/Jarmoluk

Evropska investiciona banka (EIB) objavila je danas istraživanja o bankarskom sektoru u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi (CESEE) koje donosi optimističke prognoze, mada neizvesnosti i rizici ostaju.

„Tražnja stanovništva za kreditima je porasla, a oporavlja se u delu fiksnih investicija preduzeća, pre svega zahvaljujući potrebama za obrtnim sredstvima. Nakon pooštravanja u 2020. i početkom 2021. godine, uslovi kreditiranja su tokom poslednjih šest meseci ublažavaju za stanovništvo, dok to nije slučaj za privredu, naročito za mala i srednja preduzeća. Podrška tražnji koju su obezbedili investicioni krediti ponovo je postala pozitivna, što ukazuje na poboljšanje ekonomskih uslova za preduzeća“, navodi se u saopštenju EIB.

Dodaje se da je posle privremenog pada u 2020. godini, poslovanje bankarskih grupacija obuhvaćenih istraživanjem ponovo postalo profitabilno.

Oko 60 odsto anketiranih banaka navodi da namerava da održi svoje poslovanje u regionu, a 40 odsto da ga proširi.

Banke su izjavile da su regulatorne mere i mere politike za podršku kreditiranju odigrale značajnu ulogu. One koje su iskoristile pogodnosti od šema javnih garancija navode da su ti programi bili veoma delotvorni za produženje rokova otplate kredita. Banke koje koriste pogodnosti od refinansiranja centralnih banaka smatraju da su ti aranžmani najviše poboljšali uslove kreditiranja.

EIB je istakla da je posle blagog pogoršanja u 2020. godini, i kvalitet kredita počeo da se poboljšava. Međutim, ne očekuje se da će se taj oporavak nastaviti tokom sledećih šest meseci, jer bankarske grupacije ukazuju na povećanje neizvesnosti.

„Istraživanje pokazuje da su međunarodna i nacionalna podrška bili ključni za kontinuitet poslovanja bankarskih grupacija u regionu CESEE, nakon naglog zastoja usled šoka izazvanog kovidom-19 u 2020. godini“, rekla je glavni ekonomista EIB-a Debora Revoltela.

Dodala je da je održavanje te snažne podrške sada ključno da bi se preduzećima olakšao pristup finansijskim sredstvima i omogućile investicije u zelenu i digitalnu tranziciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari