Iz EU fondova još 288 miliona evra za srpsku poljoprivredu 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/EV)

Najviše sredstava iz fondova Evropske unije za poljoprivredu, od svih zemalja Zapadnog Balkana, dobiće Srbija, iz IPARD III to je direktnih 288 miliona evra, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

„Na osnovu svega što smo dogovorili u Briselu, stvari idu dobro. Svi učesnici u ovom našem procesu, uključujući Ministarstvo za evropske integracije, Evropsku komisiju i Ministarstvo poljoprivrede daju sve od sebe kako bi što više srpskih proizvođača ostvarilo pravo na sredstva iz IPARD fondova. Do sada je to uradio 581 poljoprivredni proizvođač“, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre rekao je juče da 55 odsto izvoza srpske poljoprivrede ide na tržište Evropske unije.

On je podsetio da je ukupna poljoprivredna razmena 2,3 milijarde evra, gde Srbija ostvaruje suficit od 700 miliona evra i naglasio da je prošlogodišnji suficit Srbije bio rekordan.

„Želimo da unapredimo još više naše odnose i opredelili smo značajna sredstva za IPARD III program. Sada treba da se fokusiramo na završetak IPARD II programa i da ubrzamo isplate“, rekao je Žiofre.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je da je Srbija kroz IPARD od 2015. godine iskoristila 175 miliona evra.

„Ima tu još posla, potrebno je obučiti poljoprivrednike i vlasnike poljoprivrednih gazdinstava da koriste grantove. Procedure su komplikovane, pa nekada poljoprivredni proizvođači lakše apliciraju za domaće subvencije i onda se pravi jedan disbalans koji ćemo morati da popravimo. Dogovorili smo konkretne aktivnosti kako bi se ovo popravilo”, rekla je Joksimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari