Iz grada u selo: Porast interesovanja za seoski turizam oko 22 odsto u prvih šest meseci ove godine 1Foto: Turistička organizacija opštine Knić

Tokom prve polovine godine broj noćenja u seoskim domaćinstvima u našoj zemlji povećan je za oko 22 odsto u odnosu na isti period prehodne godine, a posete stranih turista su porasle za približno 33 odsto, pokazuju podaci Ministarstva za turizam i omladinu.

Zaključno sa junom 2023, u bazi e-turista, registrovano je 758 seoskih turističkih domaćinstava, koja raspolažu sa nešto više od 2.400 smeštajnih jedinica, rekli su iz Ministarstva za Infostud.

„Dok su mnoge druge turističke usluge trpele ozbiljne posledice usled pandemije korona virusa, ruralni turizam se nametnuo turistima, pogotovo našim ljudima, što je uticalo da doživi pravi preporod“, dodaju iz Ministarstva.

Pre pandemije je dužina boravka bila 2,5 dana, tokom pandemije se produžila na nedelju dana, a bilo je rezervacija i na 30 dana, dok tražnja i dalje raste, dodaju iz Ministarstva.

Pored naši]h najpopularnijih planina, pandemija je doprinela seoskom turizmu jer su ljudi krenuli su da se interesuju za manje popularna mesta u našo zemlji, a najveće interesovanje je za smeštaj pored jezera ili reke.

„Trenutno su sve popularniji objekti koji pored kvalitetnog i komfornog smeštaja i domaće hrane nude sadržaje poput bazena, različitih igrališta, škole jahanja, zoo vrtova“, Vladimir Ivanović, vlasnik sajta selo.rs.

Ivanović kaže da su pored seoskih turističkih domaćinstava u ponudi i objekti domaće radinosti, u koje spadaju kuće, apartmani i sobe. Glavna razlika je što se u domaćinstvima služi hrana, a u objektima kućne radinosti dostupan je isključivo smeštaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari