Izaći ćemo i na izbore: Osniva se Pokret poljoprivrednika Srbije u Karađorđevom rodnom selu 1Foto: Privatna arhiva

 

Nezadovoljni višegodišnjim stanjem u poljoprivredi, njenim stalnim urušavanjem i devastiranjem i bezbrojnim, neispunjenim obećanjima Vlade Srbije da će se situacija pokrenuti sa mrtve tačke poljoprivrednici su rešili da osnuju svoj pokret i kako najavljuju – izaćiće i na izbore.

Kao i uvek, kreće iz Šumadije, a datum i mesto osnivanja Pokreta i velikog sabora poljoprivrednika, po rečima organizatora skupa ima dvostruku simboliku.

Pokret poljoprivrednika Srbije osniva se u subotu, 19. avgusta, na Preobraženje, tačno u podne u selu Viševac kod Rače Kragujevačke, rodnom mestu Karađorđa, baš kod voždovog spomenika.

Ovo je za Danas potvrdio Milan Milošević iz Rače Kragujevačke, koji je jedan od organizatora skupa i osnivanja Pokreta poljoprivrednika Srbije.

– Okupljamo poljoprivrednike iz cele Srbije sa ciljem da nam se pridruže u borbi za očuvanje sela i vekovnih ognjišta. Prinuđeni smo na ovakav korak, da se aktivno uključimo u taj politički mulj i blato jer ne možemo više da dozvolimo da stalno neko odlučuje u naše ime. Mi, više nemamo šta da izgubimo, kaže za Danas Milošević objašnjavajući taj korak direktnog ulaza poljoprivrednika u politiku.

Po njegovim rečima ideja osnivanja Pokreta poljoprivrednika naišla je na dobar prijem i odziv u čitavoj zemlji i potvrđen im je dolazak poljoprivrednika iz velikog broja gradova, opština i mesta iz cele Srbije.

– Već imamo potvrđene dolaske poljoprivrednika sa teritorija Kragujevca, Novog Sada, Vrbasa, Zrenjanina, Zaječara, Kraljeva, Inđije, Topole, Stare i Nove Pazove… a, biće ih još, ističe Milošević, jedan od organizatora ovogodišnjih i prošlogodišnjih protesta poljoprivrednika iz Šumadije.

Oni su iz centralne Srbije kolonom traktora pokušavali da uđu u Beograd, putovali su dva dana ali ih je policijska blokada to sprečila.

Izaći ćemo i na izbore: Osniva se Pokret poljoprivrednika Srbije u Karađorđevom rodnom selu 2

Da su se na ovaj korak, možda poslednji koji može da spasi poljoprivredu od potpune propasti, poljoprivrednici odlučili „jer su se svi prethodni pokušaji završili fijaskom”, tvrdi i Aleksandar Babić iz sela Desimirovac kod Kragujevca.

– I, posle svakog pokušaja i pregovora je naš položaj bio još gori. Mi sve ovo što se dešava vidimo kao rešenost vlasti u Srbiji da nas potpuno uništi i od nas, koji smo vlasnici zemlje, napravi sirotinju i jeftinu radnu snagu za neke buduće rudnike, fabrike i strane korporacije, smatra Babić.

I Aleksandar Babić je stalni učesnik i organizator protesta poljoprivrednika iz Šumadije, veteran njihovih traktorskih blokada i uzaldnih pokušaja i pregovora sa predstavnicima Vlade Srbije zaduženim za ovu oblast privrede.

– Dogorelo je, do kraja, zaključuje on.

Zemlja se ne prodaje, moto je Pokreta poljoprivrednika Srbije, i barem po rečima njihovih predstavnika iz okoline Kragujevca od toga neće odustati.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari