Izazovno vreme za male preduzetnike u Zrenjaninu 1Foto: Pixabay/GermansLat

Nije svaka privredna delatnost podjednako pogođena kretanjima na tržištu, poslednjih godina u Zrenjaninu su se male radnje i preduzeća zatvarala iz raznih razloga a glavni je nelikvidnost, dok su se neke druge grane razvijale.

Broj aktivnih preduzetnika na području srednjeg Banat je 4.920, novosonovanih, 336 a ugašenih u ovoj godini 214.

Statistika Privredne komore Zrenjanin pokazuje pozitivan trend poslednjih godina, gde je zabeležen rast broja preduzetnika, u periodu od 2019. do 2022. godine, sa 4.511 do 4.920 aktivnih preduzetnika.

U Opštem udruženju preduzetnika Zrenjanin kažu da su neke grane doživele procvat poput igara na sreću, kafića, radnji polovne robe i salona lepote, dok se neke gase.

„Sve je manje zanatskih radionica jer mladi neće da se školuju za zanate, poput bravarskog ili za livca. Zato su popularna druga zanimanja i takve preduzetničke firme se otvaraju iz uslužnih delatnosti i IT sektora. U Zrenjaninu ima oko 3500 preduzetnika“, objašnjava za Danas predsednik Parlamenta preduzetnika Privredne komore Srbije Miroslav Đurić, koji je i predsednik Opšteg udruženja preduzetnika Zrenjanina.

Kako navodi, u Srbiji ima preko 250.000 preduzetnika koji zapošljavaju skoro pola miliona ljudi, i predstavljaju ozbiljnu snagu i perspektivu društva. Prema njegovim podacima, samo na području Zrenjanin preduzetnici zapošljavaju 6.600 radnika.

„U ovom trenutku za male biznise i preduzetnike najveće opterećenje su stalna poskupljenja, jer mala privreda ne može tako brzo i stalno da se usklađuje sa kretanjima na tržištu, jednostavno će izgubiti mušterije pa posluju na sopstvenu štetu. Potrebno je nastaviti regulisanjem upotrebe fiskalnh kasa, to još nije završeno a naše organizovanje preko udurženja i aosicjacija još uvek nije dovoljno zato se nadamo donošenju zakona o zanatsvu, koji bi mogao da dones edobre promene“, priča Miroslav Đurić.

Kako navode u Opštem udruženju preduzetnika Zrenjanin, i dalje je prisutno crno tržište i rad „preko mobilnih telefona“ za neke delatnosti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari