Prema najavama zvaničnika republičke vlade, benzin u Srbiji bi tokom vikenda, najverovatnije već danas, trebalo da pojeftini za četiri dinara po litru. U Ministarstvu rudarstva i energetike Danasu je potvrđeno da su se stekli uslovi za korekciju cene s obzirom na to da je cena sirove nafte na svetskom tržištu pala za 11,5 odsto Zato je Ministarstvima finansija i trgovine juče upućena preporuka da se snizi maloprodajna cena goriva.

Prema najavama zvaničnika republičke vlade, benzin u Srbiji bi tokom vikenda, najverovatnije već danas, trebalo da pojeftini za četiri dinara po litru. U Ministarstvu rudarstva i energetike Danasu je potvrđeno da su se stekli uslovi za korekciju cene s obzirom na to da je cena sirove nafte na svetskom tržištu pala za 11,5 odsto Zato je Ministarstvima finansija i trgovine juče upućena preporuka da se snizi maloprodajna cena goriva. Mada u najavi pojeftinjenja goriva nema ničeg spornog, ipak se nameće utisak da je do korekcije cena došlo ranije nego što je predviđeno Uredbom o cenama naftnih derivata.
Naime, Uredba o cenama naftnih derivata predviđa da se cene goriva menjaju na 15 dana ukoliko ukupna promena cena sirove nafte i kursa dolara u tom periodu bude viša od 1,5 odsto. S obzirom na to da je poslednja korekcija nastupila 6. januara, do nove ne bi trebalo da dođe pre nedelje 21. januara. Osim toga, da bi odluka o korekciji cena naftnih derivata bila validna, potrebno je da se objavi i u Službenom glasniku Republike Srbije, koji ne izlazi nedeljom, što znači da bi, u najboljem slučaju, tek u ponedeljak na benzinskim pumpama trebalo da osvanu novi cenovnici. U Vladi Srbije, pak, smatraju da se uslovi za korekciju cena stiču danas, pošto je odluka o poslednjoj korekciji u Službenom glasniku objavljena 5. januara.
Pomoćnik republičkog ministra trgovine i turizma Srđan Srećković tvrdi da će ova korekcija sniziti maloprodajnu cenu benzina za pet odsto, što će i stopu inflacije sniziti za 0,5 odsto. Nova cena bezolovnog benzina od 95 oktana BMB trebalo bi da iznosi 74,8 dinara za litar. Dizel D2 sada će koštati – 60,4 dinara litar, evrodizel – 65,6, a dizela EKO – 62,8 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari