Izgovor, pritisak ili lažna vest: Šta stoji iza priče o zatvaranju gradilišta Linglonga 1Mesto: ZrenjaninDatum: 30.03.2019Dogadjaj: POLITIKA/PRIVREDA/OPŠTINE - postavljanje kamena temeljca za fabriku "Šangdong linglong" u ZrenjaninuLicnosti: Aleksandar Vuèiæ, Èen Bo

Vest da kineska kompanija Linglong zbog visoke cene transporta građevinskog materijala privremeno obustavlja radove na podizanju fabrike guma u Zrenjaninu, koju je objavio Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE), naišla je na nevericu u stručnim krugovima, dok su na samom gradilištu radovi juče i dalje nesmetano tekli.

Građevinski inženjer Danijel Dašić za Danas podseća da su cene transporta zbog rata između Ukrajine i Rusije pre četiri, pet meseci bile još veće, tako da ovo nezvanično objašnjenje za obustavu radova sada „zvuči dobro kao izgovor“.

– Nemamo tačne informacije, ali kao izgovor zvuči dobro. Moguće je da je ovo posledica tihog pritiska sa Zapada da se oslabe veze Srbije sa Kinom, ali je moguće i da su Kinezi shvatili gde su došli – na mesto bez vode i gde verovatno neće biti ni struje. Takođe, kad izgrade tu fabriku, u njoj bi trebalo neko i da radi. A ako će uvoziti i radnu snagu, to bi im onda zaista bilo skupo – smatra Dašić.

Ivan Nikolić, viši naučni saradnik Ekonomskog instituta u Beogradu, takođe ne veruje da bi cene transporta mogle biti pravi razlog za obustavu radova.

https://www.danas.rs/vesti/ekonomija/linglong-radovi-na-fabrici-u-zrenjaninu-nisu-niti-ce-biti-obustavljeni/

– Moguće je da se radi o neistinitoj vesti. Ne vidim razlog za povlačenje. Izvoz guma raste iz godine u godinu, raste i na mesečnom nivou, tražnja je velika, ne vidim zašto im se to ne bi isplatilo – kaže Nikolić.

Prema njegovim rečima, u narednom periodu se očekuje i dalje jačanje spoljnopolitičkih veza Srbije i Kine, tako da je i na političkom terenu teško pronaći uzrok za eventualno povlačenje Linglonga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari