Naredne godine u Kostolcu kreće gradnja novog bloka u termoelektrani „Kostolac B“, snage 350 megavata, u sklopu kreditnog aranžmana Srbije sa Republikom Kinom. Radove će izvoditi kineska mašinsko-energetska kompanija CMEC iz Pekinga, koja će u Kostolac dovesti 700 svojih radnika. Za njih je već izgrađeno i spremno posebno naselje u krugu TE „Kostolac B“ u Drmnu, koje je, zbog svojih budućih stanara, dobilo naziv Kinesko naselje.


Radnici iz Kine boraviće u Kostolcu oko pet godina, jer je rok za završetak novog bloka 58 meseci. Pošto se radi o pripadnicima sasvim drugačije kulture i tradicije, u TE-KO su spremni da sve uslove prilagode svojim gostima, bilo da se radi o njihovoj ishrani ili verskim obredima.

– Ukoliko za radnike iz Kine bude potrebno da se uvede bilo kakva novina, spremni smo da se u svemu prilagodimo i izađemo im u susret – kaže Aleksandar Jovanović, zamenik direktora TE-KO Kostolac.

Zbog najave dolaska velikog broja Kineza, Kostolčani se pitaju da li bi bilo pametno da krenu u učenje njihovog jezika.

– Pošto će oni ovde živeti oko pet godina, jasno je da će da izlaze po gradu i da pazare u našim prodavnicama. Oni ne znaju srpski, a mi ne znamo kineski, pa možda nije loše da počnemo da ga učimo, da bismo se pokazali kao dobri domaćini. Ja sam već naučio da se „Dobar dan“ na kineskom kaže „Ni hao“ – rekao je trgovac Zoran Stojanović iz Kostolca i dodao da se neki od lokalnih ugostitelja ozbiljno spremaju za dolazak Kineza, jer planiraju da u jelovnik uvrste i njihova tradicionalna jela.

Radove na izgradnji bloka B3 izvodiće i radnici domaćih firmi. Međutim, ukoliko njihova cena rada bude previsoka za CMEC, ova kompanija dovešće još svojih radnika iz Kine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari