Iznosi umanjenog poreza za stara vozila preko 2.000 kubika 1Foto: Pexels

Vlasnici vozila starih od pet do 20 godina, iznad 2.000 kubika, plaćaće niži porez prilikom registracije, odlučila je Vlada Srbije usvojanjem izmene Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, potvrđeno je za portal N1 u Ministarstvu finansija.

Novi iznosi poreza važiće od Nove godine, a umanjenja za veću kubikažu idu po grupama starosti: od pet do osam godina umanjenje poreza će biti 25 odsto umesto sadašnjih 15 odsto; za vozila od osam do 10 godina starosti umanjenje ide na 40 odsto umesto sadašnjih 25 odsto, dok u grupi najstarijih – od 10 do 20 godina, umanjenje će biti 65 odsto umesto postojećih 40 procenata.

Svake godine u decembru se, kako ističu u Ministarstvu finansija, iznosi ovog poreza usklađuju indeksom potrošačkih cena za prethodnih 12 meseci, pa se u tako usklađenim iznosima porez plaća za narednu godinu, navodi N1.

Ovo su, prema podacima Ministarstva finansija, postojeći i budući iznosi poreza na vozila koja se plaćaju prilikom registracije, rađeni na osnovu još neusklađenih iznosa koji važe u ovoj godini:

Iznosi umanjenog poreza za stara vozila preko 2.000 kubika 2

Obračun umanjenih iznosa poreza (shodno Predlogu zakona) rađen je, kako ističu u ministarstvu, polazeći od iznosa po kojima se porez plaća u 2021. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari